FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: proslavljena 14. obljetnica HSP-a

ŠIBENIK, , 22. listopada 2005. (Hina) - U povodu 14. obljetnice osnutkaHrvatske stranke prava (HSP) u Šibensko-kninskoj županiji, danas je uŠibeniku održana sjednica Glavnog stana HSP-a i svečana akademija nakojoj su, među ostalima, bili nazočni predsjednik te stranke AntoĐapić i predsjednik Glavnog stana Velimir Kvesić.
ŠIBENIK, , 22. listopada 2005. (Hina) - U povodu 14. obljetnice osnutka Hrvatske stranke prava (HSP) u Šibensko-kninskoj županiji, danas je u Šibeniku održana sjednica Glavnog stana HSP-a i svečana akademija na kojoj su, među ostalima, bili nazočni predsjednik te stranke Anto Đapić i predsjednik Glavnog stana Velimir Kvesić.

Predsjednik Županijske organizacije HSP-a Ante Tanfara rekao je da je prva podružnica HSP-a osnovana u Skradinu 18. rujna 1991., na samom početku Domovinskog rata. Istaknuo je da je ta stranka od prvih dana bila jamac zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, a tako je i danas, na putu prema Europi.

U koaliciji s HDZ-om, HSP danas obnaša vlast u Županiji, a Ante Tanfara je jedan od dvojice šibensko-kninskih podžupana.

Govoreći o zaključcima današnje sjednice Glavnog stana, Đapić je istaknuo kako ta stranka podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju i pregovore o tome, ali kvaliteta pregovora mora biti važnija od njihove brzine.

Najavio je da će - deset godina nakon potpisivanja Daytonskoga sporazuma - Klub zastupnika HSP-a u Hrvatskome saboru potaknuti raspravu o položaju hrvatskog naroda u BiH, koji je, po njegovim riječima, težak kao rijetko kada, a ugrožena su mu temeljna nacionalna prava.

Rekao je i kako je Glavni stan podupro da se u saborsku proceduru pošalje HSP-ov prijedlog izmjena i dopuna Zakona o privatizaciji i pretvorbi, kojim se traži da se privatizacija poništi tako da se većina poduzeća ponovno vrati u vlasništvo države i tako ispravi nepravda.

Osudivši istupe nekih vodećih talijanskih političara, naglasio je da oni ucjenjuju Hrvatsku na putu prema EU dovodeći u pitanje mnoge međunarodne sporazume. Napomenuo je da je pitanje talijanskih nekretnina riješeno tako što ih je Italija prepustila Hrvatskoj i Sloveniji kao naknadu za ratnu štetu počinjenu u Drugome svjetskom ratu, te da je licemjerno danas prozivati Hrvatsku i od nje za te nekretnine tražiti naknadu.

Dodao je da se HSP zauzima za dobrosusjedske odnose sa Slovenijom, ali ne može biti govora o trgovini hrvatskim teritorijem.

U vezi s najavljenim sastankom hrvatskog premijera Ive Sanadera sa srbijanskim kolegom Vojislavom Koštunicom, Anto Đapić je istaknuo da u tim razgovorima konačno treba jasno postaviti pitanje nestalih hrvatskih branitelja, te problem međugraničnih odnosa Hrvatske i SiCG, posebice na granici na Dunavu.

Predsjednik HSP-a najavio je da će se stranka, koja je danas, kako je rekao, na trećemu mjestu na hrvatskoj političkoj sceni, u idućem razdoblju boriti za sam politički vrh kako bi mogla izravno utjecati na kretanje državne politike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙