FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 20. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do12,30 sati.
ZAGREB, 20. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Damir Rovišan, krivac za eksploziju bombe u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu, danas je nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora. Zagrebački Općinski sud 28-godišnjeg Rovišana je proglasio krivim za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom za što je osuđen na godinu i osam mjesci, dok je još osam mjeseci zatvora dobio zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari. Sud mu je odredio jedinstvenu zatvorsku kaznu od dvije godine, a produljen mu je i pritvor do pravomoćnosti presude. Rovišan je na suđenju priznao krivnju.

ZAGREB - Cijepljenje protiv gripe započelo je danas u većini zdravstvenih ustanova i županijskih zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj, potvrdio je danas epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U većini županija i gradu Zagrebu doze cjepiva stigle su još jučer, a u preostalih nekoliko županija cjepiva će stići danas do 13 sati, kazao je Kaić. "Ponovno apelirano na mlađe i zdravije građane da prednost na početku sezone cijepljenja daju starijim ljudima, kojima je ono najpotrebnije", rekao je Kaić.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz ove godine iznosila je 4.417 kuna, objavio je danas Državni zavod za statistiku na svojim web stranicama. To je za 65 kuna ili za 1,5 posto veća prosječna mjesečna neto plaća od one isplaćene za srpanj.

ZAGREB - Hrvatska stranka prava (HSP) danas je potrebnom ocijenila dogradnju Daytonskog sporazuma. HSP smatra da je dogradnja tog Sporazuma u interesu svih naroda i građana u BiH, te hrvatske i europske sigurnosti, rekao je predsjednik HSP-a Anto Đapić na konferenciji za novinare. HSP se zauzima za ukidanje entiteta, snažnu regionalizaciju BiH s osam kantona ili regija koji trebaju imati visok stupanj autonomije, efikasnu središnju vladu uz dvodomni parlament. Upozoravajući da su ugroženi vitalni interesi Hrvata u BiH, HSP Hrvatskom saboru predlaže organiziranje rasprave o položaju hrvatskog naroda u BiH, dometima i dogradnji Daytonskog sporazuma i donošenje saborske deklaracije, koja bi bila uporište Vladi za političke međunarodno-pravne aktivnosti, rekao je Đapić.

ZAGREB - Analiza iskustava vojnog zdravstva u Domovinskom ratu, te budućnost hrvatske vojne medicine glavne su teme Drugoga hrvatskog kongresa vojne medicine s međunarodnim sudjelovanjem koji je danas počeo u hotelu Sheraton. Trodnevni skup na kojemu sudjeluje 500 civilnih i vojnih liječnika, mnogi s bogatim ratnim iskustvom, otvorila je izaslanica premijera Ive Sanadera, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Podsjetila je kako je 1992. i 1993. godine u Hrvatskoj bilo zbrinuto milijun izbjeglica, ali zaslugom saniteta nije došlo do epidemija i zaraza. Organizator kongresa je Hrvatsko društvo za vojnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, uz brojne suorganizatore.

ZAGREB - Tvrtka "Arhitekst" i časopis "Oris" 22. i 23. listopada na Zagrebačkom velesajmu priređuju dvodnevni međunarodni simpozij arhitekture "Dani 'Orisa' 5". Kako je istaknuo jedan od organizatora Aleksandar Predojević, taj se skup priređuje već petu godinu za redom, tako da više ne treba odlaziti u svjetske metropole kako bi se osluhnulo što se događa na svjetskoj arhitektonskoj sceni. Gosti ovogodišnjih "Dana 'Orisa'" ugledna su imena svjetskog graditeljstva i urbanizma, među kojima su Alberto Campo Baeza (Španjolska), Peter Zumthor (Švicarska), Will Alsop (Engleska), Jan Willem Neutelings (Nizozemska), Juhani Pallasmaa (Finska) i drugi.

ZAGREB - U povodu 25. obljetnice prijateljske suradnje Zagreba i Šangaja u dvodnevni posjet gradu prijatelju danas će doputovati šangajsko izaslanstvo koje predvodi zamjenik gradonačelnika Šangaja Jaing Sixian. Obljetnica prijateljske suradnje dvaju gradova bit će obilježena nizom gospodarskih i kulturnih skupova. Zagreb i Šangaj potpisali su sporazum o proglašenju dvaju gradova gradovima prijateljima još 1980., a taj je sporazum obnovljen i učvršćen 2003. kad je potpisan Memorandum o programu suradnje između dvaju gradova.

ZAGREB - Zagrebački Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje izvijestio je da je danas počela isplata dječjeg dodatka za rujan. Pravo na dječji dodatak imaju roditelji za dijete rođeno nakon 1. siječnja 2004. godine, ako su hrvatski državljani s neprekidnim prebivalištem u Zagrebu od najmanje tri godine. Iznos dodatka ovisi o broju djece u obitelji. Dječji dodatak za prvo dijete je 100 kuna, za drugo dijete 300 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete u obitelji 600 kuna mjesečno. Obavijesti o pravu na dječji dodatak mogu se pronaći na Internet stranici www.zagreb.hr, navodi se u priopćenju.

SPLIT - Nepoznati je muškarac jutros oko 8,15 sati uz prijetnju oružjem opljačkao poštanski ured u Mosečkoj ulici u Splitu, izvijestila je splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Razbojnik je poštanskoj službenici zaprijetio oružjem i zatražio da mu preda novac, što je ona u strahu i učinila. S još nepoznatom količinom novca pljačkaš se udaljio u nepoznatu smjeru. Očevid je u tijeku. To je, nakon oružane pljačke poslovnice banke OTP, drugo razbojništvu u Splitu od početka ovog tjedna.

ZAGREB - U kazalištu "Trešnji" sutra će biti praizveden "Slavuj" (Sla-Wooy) danskoga književnika Hansa Christiana Andersena, u režiji Nane Šojlev i koreografiji Desanke Virant, čime se to kazalište pridružuje svjetskoj proslavi 200. obljetnice rođenja toga velikog dječjeg pisca. Predstava je plod vešegodišnje uspješne suradnje "Trešnje" i Studija za suvremeni ples, a govori o životnim vrijednostima koje i danas preispitujemo: o snazi prirode i vrijednosti iskrena nadahnuća u usporedbi s mehaničkim svijetom strojeva i umjetnih inteligencija, kojima smo svaki dan sve više okruženi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙