FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đapić: HSP neće dopustiti promjenu vlasti u Velikoj Gorici bez izbora

ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - HSP neće dopustiti promjenu odnosasnaga u velikogoričkome Gradskom vijeću ni u ostalim sredinama ukojima sudjeluje u vlasti osim na izborima, rekao je danas predsjednikHSP-a Anto Đapić.
ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - HSP neće dopustiti promjenu odnosa snaga u velikogoričkome Gradskom vijeću ni u ostalim sredinama u kojima sudjeluje u vlasti osim na izborima, rekao je danas predsjednik HSP-a Anto Đapić.

Anto Đapić rekao je na konferenciji za novinare da stranka od svojeg vijećnika u Velikoj Gorici Ivana Brdeka, koji je napustio vladajuću koaliciju sa SDP-om i priklonio se HDZ-u, očekuje da se povuče iz Gradskog vijeća i iz politike uopće.

"To je jedini način da Brdek iz ove situacije iziđe čist", ocijenio je Đapić, napominjući kako je i on, kao i svi članovi predstavničkih tijela iz HSP-a, potpisao svoju ostavku i izjavu da je stranka može aktivirati ako se njegovo djelovanje kosi sa stranačkim interesima.

Istaknuo je da stranačka središnjica nije prisiljavala velikogoričke HSP-ovce da koaliraju sa SDP-om, dodajući pritom kako je to bila njihova volja koja se "slučajno poklopila s interesima stranačkog vodstva".

Rekao je kako Brdekova "promjena strana" neće utjecati na rad Gradskog vijeća te da HSP ima instrumente kojima će spriječiti da se njegovim prijelazom na HDZ-ovu stranu promijeni vlast u tom gradu.

"U Vijeću Velike Gorice držimo i sukno i škare", rekao je Đapić, napominjući da HSP u tom gradu može pokrenuti izvanredne izbore jer je i predsjednik Gradskog vijeća iz HSP-a.

"HSP nigdje neće mijenjati strane bez izbora, pa i ako se ja raziđem s Glavašem, u Osijeku će se vlast mijenjati jedino na izborima", istaknuo je.

Đapić je rekao i kako ga ne začuđuje prijelaz HSP-ova vijećnika u dubrovačko-neretvanskoj Županijskoj skupštini Miše Veraje na stranu oporbene koalicije Stipe Gabrića Jambe sa SDP-om i partnerima jer, ustvrdio je, Mišo Veraja Metkoviću duguje velik novac za najam gradskog prostora u kojemu ima kafić.

"Moglo se očekivati da će Veraja postati ovisan o svojem najmodavcu", rekao je Đapić te najavio kako se ubuduće neće događati da takvi ljudi budu visoko na HSP-ovim listama jer će ih osobno provjeravati.

Verajinu ostavku Đapić smatra valjanom i očekuje da će Županijska skupština u utorak održati sjednicu s novim HSP-ovim vijećnikom.

Ocijenio je da su prijelazi HSP-ovih vijećnika u nove koalicije naštetile stranci, ali očekuje da će HSP popraviti štetu.

Kad je riječ o izjavi glavne haške tužiteljice Carle del Ponte da Vatikan štiti odbjegloga generala Antu Gotovinu, Đapić je ocijenio da je Vlada tu izjavu trebala jasno osuditi, a komentar premijera Ive Sanadera da ne treba uzimati ozbiljno sve što tužiteljica kaže smatra neprimjerenim i "šeretskim".

"Izostanak oštre reakcije može se protumačiti kao prešutno odobravanje njezinih poteza", smatra Đapić.

Ovotjednu saborsku raspravu o neposrednom izboru lokalnih čelnika Đapić je ocijenio preranom te je najavio da će HSP idućeg tjedna u saborsku proceduru poslati prijedlog novog zakona o političkim strankama po kojem bi se strankama propisala donja granica od najmanje 10.000 članova, što bi, istaknuo je, "onemogućilo pretvaranje izbora u lakrdiju, što se do sada događalo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙