FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Općinsko vijeće Milne traži obustavu rušenja objekata bez građevinske dozvole

SPLIT,21. listopada 2005.(Hina) - Općinsko vijeće Milne na Braču danasje jednoglasno donijelo odluku kojom od Ministarstva zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva zahtjeva hitnu obustavu rušenjaobjekata na njihovu području, koje je počelo 10. listopada, dodonošenja novog općinskog prostornog plana i njegova usklađivanja sažupanijskim planom, doznaje se od predsjednika Vijeća PetraTrevižana.
SPLIT,21. listopada 2005.(Hina) - Općinsko vijeće Milne na Braču danas je jednoglasno donijelo odluku kojom od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zahtjeva hitnu obustavu rušenja objekata na njihovu području, koje je počelo 10. listopada, do donošenja novog općinskog prostornog plana i njegova usklađivanja sa županijskim planom, doznaje se od predsjednika Vijeća Petra Trevižana.

Općinsko je vijeće time podržalo mještane naselja Nadosibova, Lučica i Duboka kod Milne, u kojima je u tijeku rušenje kuća. Mještani su svojim vozilima jučer blokirali strojeve Ministarstva od kada prosvjeduju u zgradi Općine.

U općinskoj odluci od četiri točke, koja je upućena medijima te svim državnim dužnosnicima i institucijama, ističe se kako Vijeće smatra da se takvim ishitrenim rušenjem nanosi nenadoknadiva materijalna šteta pojedincima i Općini. Vijeće, također, poručuje da su mještani tih naselja, ako se Ministarstvo odmah ne očituje o toj odluci, spremni i na poduzimanje drugih mjera. Predstavnik mještana Miroslav Tomac kazao je kako je u tijeku nelegalno rušenje koje se provodi radi nečijih interesa, te da se s prosvjednicima slažu načelnik općine Milna Frane Lozić i cijelo Općinsko vijeće.

Prostornim planom općine Brač to je područje za turističko-komercijalne sadržaje namijenjeno još 1987. Ministarstvo je s uklanjanjem oko 50 bespravno izgrađenih objekata koji nemaju građevinske dozvole započelo 10. listopada i do sada ih je, kako doznajemo, srušeno desetak.

No, Tomac tvrdi kako je razlog zašto ti objekti nemaju građevinske dozvole to što Općina Milna nema plan prema kojemu se one mogu izdati. "Objekti se ruše bez mogućnosti žalbe i bez mogućnosti da se stave u funkciju turizma za što je to područje predviđeno", kazao je.

"Ali za te kuće postoje posjedovni i vlasnički listovi, uvedene su u katastar, a kuće i zemljišta uvedeni su i u gruntovnice, osim toga postoje telefonski i električni priključci", kaže Tomac dodajući kako im samo treba ostaviti vremena za usklađivanje s prostornim planom.

"Ono što se ne može uskladiti ionako će se morati ukloniti", poručio je, "ali", dodao je, "nije istina da se objekti vrijedni više stotina tisuća eura s apartmanima, koji se već iznajmljuju i prošli su kategorizaciju Ministarstva turizma, ne mogu uskladiti s planom".

Prostorni plan Općine Milna, čija je izrada u tijeku, trebao bi biti gotov do kraja godine, a Tomac smatra kako bi se većina objekata u njega mogla uklopiti, zbog čega je i Općina zatražila obustavu rušenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙