FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija ne može oduzeti vlasništvo nad dionicama

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Komisija ne može oduzetivlasništvo nad dionicama
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Komisija ne može oduzeti vlasništvo nad dionicama

HINA - Financijski servis

SN i Dom Holding, koji bi temeljem današnjeg rješenja Komisije za vrijednosne papire trebali ostati bez dionica Liburnia Riviera Hotela (LRH), tvrde da Komisija nema ovlasti ni osnove za donošenje takve odluke, te izražavaju uvjerenje da će sudovi i arbitraža pokazati kako su holdinzi u pravu.

Komisija za vrijednosne papire nema ovlasti za odlučivanje o valjanosti pravnih poslova i ne može svojom odlukom oduzeti vlasništvo nad dionicama, a rješenje kojim se SN Holdingu odbija objavljivanje ponude za preuzimanje LRH je "eklatantan primjer kršenja prava i rušenja pravne države", navodi pravni zastupnik SN i Dom Holdinga Tin Dolički.

Komisija je danas odbila zahtjev SN Holdinga za objavljivanje ponude za preuzimanje LRH-a te je poništila transakciju prijenosa dionica te tvrtke sa HFP-a na SN i Dom Holding. Ujedno, Središnjoj depozitarnoj agenciji (SDA) je naložila vraćanje spomenutih dionica sa računa holdinga na račun HFP-a.

Dolički u priopćenju, kojim se reagira na ta rješenja, navodi kako takvu odluku može donijeti samo sud, pa da je, tvrdi, "Komisija ovime grubo prekršila svoje ovlasti i napravila opasan presedan, koji će se sigurno odraziti na budući razvoj tržišta vrijednosnih papira i pravnu sigurnost općenito".

Navodi kako je Komisija vraćanje dionica Liburnije HFP-u naložila pozivajući se na to da Vlada nije dala suglasnost na Sporazum HFP-a i holdinga te pita "ako suglasnost stvarno nikada nije dana, koju je to svoju suglasnost na Sporazum Vlada povukla na sjednici 17. kolovoza".

Tvrdi i kako "Vlada ne samo da je dala suglasnost, nego je i izrijekom naložila HFP-u prijenos dionica Liburnije na holdinge" te da su prema tome "navodi iz rješenja Komisije netočni".

"Grubo kršenje ovlasti od strane Komisije rezultiralo je kršenjima prava jednakosti pred sudovima, prava vlasništva i prava koja proizlaze iz ulaganja SN i Dom Holdinga", stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙