FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo rušenje bespravnih građevina na Braču

BRAČ, 10. listopada 2005. (Hina) - Na otoku Braču u Nadosibovi,naselju kod Milne, danas je počelo rušenje bespravno izgrađenihobjekata.
BRAČ, 10. listopada 2005. (Hina) - Na otoku Braču u Nadosibovi, naselju kod Milne, danas je počelo rušenje bespravno izgrađenih objekata.

Riječ je o 54 građevine u krugu od dvjestotinjak metara od morskog pojasa. Strojevi za rušenje stigli su jutros rano na Brač, a rušenje je počelo na bespravno izgrađenoj kući slovenskog državljanina, koja je već uklonjena, a uklanjaju se još dvije. Investitor jedne od tih dviju građevina potpisao je izjavu Ministarstvu da će sam ukloniti svoju bespravnu gradnju, a i drugi je to najavio, ali još nije potpisao, doznaje Hina u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. U Ministarstvu navode kako su i drugi investitori bespravne gradnje najavili da će svoje kuće srušiti sami.

Ministarstvo navodi kako je uklonjena kuća slovenskog investitora Emila Štagera iz Ptuja koji je bez građevne dozvole izgradio temeljnu ploču veličine osam puta osam metara. Po prostorno-planskoj dokumentaciji na tom je području predviđena izgradnja hotela i ostalih komercijalno-turističkih sadržaja, što znači da ulagač za započetu gradnju ne može dobiti potrebne dozvole, pa se bespravna gradnja mora ukloniti.

Za područje Nadosibove izdana su 54 rješenja o uklanjanju, a 21 postupak je u tijeku. Inspekcija Ministarstva obavlja nadzor i na drugim područjima u milnjanskoj općini, u Lučicama, u uvalama Vlaškoj i Zavraću. U svim slučajevima riječ je o vikendicama.

Doznaje se da je ovo treći put u zadnjih dvadeset godina da se ruši bespravna gradnja na tom području - bespravna gradnja uklanjala se i 1987. i 1996.

Vlasnici kuća u Nadosibovi uputili su pismo ministrici Marini Matulović-Dropulić u kojem ističu da nju smatraju najodgovornijom što je danas počelo rušenje građevina koje su, kako tvrde u pismu, izgrađene na građevnom zemljištu uza sve dozvole i stare su više od 20 godina. Pismo je potpisalo 35 vlasnika koji u tim svojim kućama stalno žive.

U dugom pismu u kojem obrazlažu cijelu redoslijed događaja izgradnje naselja traže od ministrice da odgodi rušenje barem dok se ne prihvati PUP i ne završe žalbeni postupci. Tvrde da su za rušenje tog naselja krivi nečiji viši interesi jer se hoće očistiti teren kako bi se mogao unovčiti i proglasiti turističko-komercijalnim područjem. Također tvrde da se nekim moćnicima, čije su kuće izgrađene uza samo more, ništa ne događa i nitko ih ne proziva, a kamoli da im ruši kuće. U pismu su spomenute kuće obitelji Valentić, Prka, Šutej, koje su izgrađene na pomorskom dobru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙