FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 27. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 27. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

STRASBOURG - Hrvatska je učinila velike iskorake i nadam se da će to biti uvaženo odnosno da će ishod budućih razgovora o početku pregovora za Hrvatsku biti povoljan, rekao je u utorak u Strasbourgu predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell. Predsjednik EP-a to je rekao u izjavi za hrvatske novinare nekoliko sati prije dolaska predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera u dvodnevni posjet Europarlamentu tijekom kojeg će se sastati s Borrellom ali i predsjednicima najvećih frakcija europskih zastupnika Europske pučke stranke i socijalista. "Osobno podržavam Hrvatsku i nadam se dobrom ishodu", rekao je Borrell koji će se s hrvatskim premijerom sastati u utorak navečer.

BEOGRAD - Direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić uputila je pismo ministru pravosuđa Srbije Zoranu Stojkoviću u kojem traži hitno angažiranje odvjetnika koji bi zastupali interese oštećenih u "slučaju Lora", na ponovljenom suđenju osmorici hrvatskih policajaca optuženima za ratni zločin protiv civila. Imajući u vidu činjenicu da je u dostizanju pravde za žrtve vrlo važno da ih pred sudom zastupaju opunomoćenici, od vas očekujemo da se osobno zauzmete da Republika Srbija hitno angažira odvjetnike koji će zastupati interese oštećenih pred Županijskim sudom u Splitu, kaže se u dopisu Nataše Kandić ministru Stojkoviću, koji u utorak prenose beogradski mediji.

SARAJEVO - Ne započne li BiH pregovore s Europskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju tijekom sljedeća tri mjeseca, na novu priliku morat će čekati najmanje godinu i pol a možda i dvije, izjavio je u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić istaknuvši da je nužno što prije postići dogovor o reformi policije na kojemu inzistira Europska komisija. "Nikako ne bi bilo dobro da BiH ostane u blokiranoj poziciji", kazao je Ivanić novinarima u Sarajevu nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Slovenije Dimitrijem Rupelom, koji je u posjet BiH doputovao u svojstvu predsjedatelja OESS-a. Rupel je izjavio da je tijekom razgovora sugerirao da se u BiH još jednom "dobro razmisli" o reformi policije, jer na ovaj dio Europe nitko neće čekati dok ne riješi svoje probleme.

BERLIN - Izdaci za podnositelje zahtjeva za političkim azilom su prošle godine pali na najnižu razinu u posljednjih deset godina, priopćio je u utorak Njemački savezni ured za statistiku u Wiesbadenu. Tako je 2004. za izdržavanje azilanata država izdvojila 1,2 milijarde eura, što je 9,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Godine 2004. u Njemačkoj boravilo 230.000 osoba koje su podnijele zahtjev za političkim azilom. 1996. je taj broj iznosio 490.000. Podnositelji zahtjeva za političkim azilom za vrijeme rješavanja zahtjeva nemaju pravo na rad i žive od državne pomoći.

GAZA - Palestinske oružane skupine usuglasile su prekid napada na Izrael iz pojasa Gaze, objavio je u utorak predstavnik različitih palestinskih frakcija okupljenih u palestinskom odboru. "Sve frakcije unutar odbora dogovorile su završetak operacija oružanog otpora iz pojasa Gaze u interesu našeg naroda", kazao je Ibrahim Abou Al-Naja. Radikalni pokret Hamas, odgovoran za većinu raketnih napada na izraelski teritorij, već u nedjelju najavio je obustavu raketiranja. Hamas je raketirao Izrael nakon što je u petak eksplozija tijekom vojne parade usmrtila 15 njegovih aktivista.

PEKING - Kineska vojska počela je u ponedjeljak najveću vojnu vježbu pred očima stranih promatrača u svojoj povijesti, javili su kineski službeni mediji. Približno 16.000 vojnika Narodne oslobodilačke vojske sudjeluje u vježbama u unutrašnjoj Mongoliji, nazvanima "Sjeverni mač 2005.", objavila je agencija Nova Kina, precizirajući da bi oko 40 stranih časnika iz 24 zemlje moglo promatrati dio vježbe čije trajanje nije navedeno. Prema pisanju kineskih medija, promatrači iz SAD-a, Rusije, Sjeverne Koreje kao i europskih zemalja NATO-a pozvani su u vojnu bazu Zhurihe, udaljenu 500 kilometara zapadno od Pekinga.

NAM DINH - Uragan Damrey pogodio je u utorak obale Vijetnama, gdje je 300 tisuća osoba evakuirano, nakon što je izazvao velike štete i usmrtio 16 ljudi u Kini. Epicentar uragana pogodio je pokrajine Thanh Hoa i Nam Dinh, nekoliko stotina kilometara južno od Hanoja, izjavio je dužnosnik središnjeg odbora za borbu protiv vremenskih nepogoda. Najmanje jedna osoba smrtno je stradala. Vjetar je srušio nekoliko zaštitnih brana duž vijetnamske obale koju je zadnjih tjedana pogodilo nekoliko drugih uragana manje snage. Za evakuaciju stanovništva mobilizirano je 30 tisuća vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙