FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacionalni projekt navodnjavanja idući tjedan na Vladi

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Vlada će idući tjedan raspravljatio Nacionalnom projektu navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednimzemljištem i vodama, najavio je danas ministar poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković nakon sjedniceNacionalnog povjerenstva za taj projekti, ističući kako očekuje da ćeprojekt biti i usvojen.
ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Vlada će idući tjedan raspravljati o Nacionalnom projektu navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama, najavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković nakon sjednice Nacionalnog povjerenstva za taj projekti, ističući kako očekuje da će projekt biti i usvojen.

Napomenuo je kako je riječ o projektu koji je važan za razvoj čitavog gospodarstva, posebice poljoprivrede i prehrambene industrije. Taj projekt, kako je kazao, značajan je i zbog podizanja konkurentnosti domaćih proizvoda te stvaranja u budućnosti sasvim nove slike i percepcije kompletne hrvatske poljoprivrede.

Projektom se predviđa do 2010. godine izgraditi sustave za navodnjavanje na novih 35.000 hektara poljoprivrednih površina, odnosno do 2020. godine na ukupno 65.000 hektara.

Ukupna investicija do 2010. iznosi 318,5 milijuna eura, a do 2020. godine 591,5 milijuna eura.

Predviđa se da će izgradnju vodozahvata i distribucijske mreže financirati Vlada, dok u sustav za navodnjavanje ulaže krajnji korisnik.

Tako bi ukupna investicija države do 2010. godine iznosila 213,4 milijuna eura, a do 2020. godine 396 milijuna eura.

Kao izvori financiranja u Projektu su navedeni državni proračun, predpristupni fondovi EU, Svjetska banka, komercijalni krediti s jamstvom države i lokalna uprava.

Nositelj Projekta je Agronomski fakultet, projekt je završen i prezentiran na današnjoj sjednici Povjerenstva, sljedeći tjedan ide na Vladu i očekujem da će biti usvojen, rekao je Čobanković.

Podsjetio je kako je jedna od strateških odrednica Vlade, poglavito u dijelu poljoprivrede upravo Projekt navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama.

Danas se u Hrvatskoj navodnjava oko 9.000 hektara poljoprivrednih površina po čemu smo među posljednjima u Europi.

Hrvatska raspolaže s oko 2,9 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je 244 tisuće hektara pogodno za navodnjavanje.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙