FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CARDS twininng projekt jačanja kapaciteta u području poljoprivrede

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Izaslanstvo Europske komisije uHrvatskoj i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoggospodarstva predstavili su danas CARDS twininng projekt "Jačanjekapaciteta u području poljoprivrede, živih životinja i prehrambenihproizvoda, čija je provedba započela u travnju ove godine, a predviđase da će biti dovršen u roku od 21 mjeseca.
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Izaslanstvo Europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva predstavili su danas CARDS twininng projekt "Jačanje kapaciteta u području poljoprivrede, živih životinja i prehrambenih proizvoda, čija je provedba započela u travnju ove godine, a predviđa se da će biti dovršen u roku od 21 mjeseca.

Europska komisija (EK) provedbu ovog projekta financira s 1,75 milijuna eura, odnosno 12,96 milijuna kuna, a riječ je o prvom decentraliziranom CARDS projektu u Hrvatskoj. Naime, kako je pojasnio voditelj sektora pri Izaslanstvu EK Alexander Zenebe, Komisija je za ovaj projekt osigurala sredstva, ali će se samo financiranje obavljati putem hrvatskog Ministarstva financija.

Obuhvaćena su četiri područja najvažnijih prilagodbi u poljoprivredi i veterinarstvu na putu Hrvatske u Europsku uniju (EU), a njegovom provedbom će biti obuhvaćen i najveći dio pitanja koja će se obrađivati tijekom noćas započetih pregovora s EU, istaknuo je voditelj tog projekta i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Miroslav Božić.

U konačnici bi projekt trebao rezultirati izradom Nacionalne strategije sigurnosti hrane, jačanje mreže službenih laboratorija, kao i jačanjem institucionalnog i administrativnog kapaciteta primjene i provedbe hrvatskog zakonodavstva, koje se u sklopu projekta mora uskladiti s pravnom stečevinom EU, kazao je Božić.

Projekt će s hrvatske strane provoditi ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te zdravstva i socijalne skrbi, kao i Hrvatski veterinarski institut te Hrvatska agencija za hranu.

Twininng partneri su Italija i Velika Britanija, i to talijansko ministarstvo zdravstva te Institut "G.Caporale", kao stariji (senior) partner i britanska Uprava za sigurnost pesticida (DEFRA), kao mlađi (junior) partner.

Cilj projekta je svim njegovim sudionicima pomoći u razvijanju unaprijeđenog sustava nadzora, koji će osigurati novu strategiju sigurnosti hrane i institucionalni okvir potreban za provedbu Nacionalne strategije.

Time bi se, ocjenjeno je, trebala poboljšati i olakšati trgovina poljoprivrednih i prerađenih poljoprivrednih proizvoda te povećala prisutnost Hrvatske na europskom i svjetskom tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙