FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić razgovarao s čileanskim predsjednikom Lagosom

SANTIAGO, 20. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska i Čile imaju dobrusuradnju na svim poljima ali potrebno ju je proširiti, izjavili su učetvrtak u Santiagu čileanski i hrvatski predsjednik Ricardo LagosEscobar i Stjepan Mesić na konferenciji za novinare.
SANTIAGO, 20. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska i Čile imaju dobru suradnju na svim poljima ali potrebno ju je proširiti, izjavili su u četvrtak u Santiagu čileanski i hrvatski predsjednik Ricardo Lagos Escobar i Stjepan Mesić na konferenciji za novinare.

"Obostrano smo priznali potrebu za jačanje kulturne i znanstvene suradnje, i posebno gospodarske suradnje", izjavio je Mesić koji boravi u višednevnom posjetu Čileu na poziv predsjednika Lagosa.

"Hrvatsko-čileanski odnosi razvijaju se uzlaznom linijom, ali ne brzinom kojom bismo mi željeli", dodao je hrvatski predsjednik, naglasivši kako je današnji susret s Lagosom bio prilika za razgovor o unapređenju bilateralnih odnosa za što su zainteresirane obje zemlje.

U nazočnosti oba predsjednika potpisan je Protokol o znanstvenoj i tehničkoj suradnji između dvije zemlje. "Imamo još mnogo za raditi, posebno na gospodarskom polju", kazao je Lagos, izrazivši želju Čilea za poboljšanjem razmjene na svim poljima. Gospodarska razmjena između dvije zemlje iznosi skromnih četiri milijuna dolara, od čega na hrvatski izvoz otpada svega jedna četvrtina.

Oba su predsjednika izrazila nadu u unaprijeđenje suradnje u turizmu. "I Čile i Hrvatska imaju što ponuditi u turizmu", rekao je Mesić.

Lagos je rekao kako je u Čileu s velikom pozornošću praćen prošlotjedni summit u Zagrebu na kojem se okupilo 16 predsjednika srednjoeuropskih država.

"Razgovarali ste o integraciji u EU što je za nas najbolji način gospodarske integracije", dodao je čileanski predsjednik. Mesić je kazao kako je s Lagosom razgovarao i o brojnoj hrvatskoj zajednici u Čileu.

To su već četvrta i peta generacija Hrvata koji pridonose boljitku čileanskog društva, rekao je Mesić. "Oni su najbolja veza za jače približavanje dviju zemalja", dodao je hrvatski predsjednik.

Lagos se prisjetio kako je prošle godine posjetio Hrvatsku pa i Brač otkuda su mnogi Hrvati sedamdesetih godina 19. stoljeća krenuli za Čile. Oni su sa sobom ponijeli svoju kulturu i tradiciju da bi istovremeno postali važan dio čileanskog kulturnog, znanstvenog, književnog, političkog i javnog života, kazao je Lagos.

Lagos je kazao kako Hrvatska i Čile imaju dosta sličnosti - u demokraciji koju traže za svoj narod, vrijednostima koje žele ostvariti i poštivanju međunarodnih obveza.

"Hrvatski put prema miru bio je dug ali je ona sve probleme rješavala modernim dijalogom i zato nam je veliko zadovoljstvo što smo je podržali u kandidaturi za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a za razdoblje 2008.-2009. godine, kazao je čileanski predsjednik.

Na današnjem je sastanku govora bilo i o globalnim pitanjima. I Lagos i Mesić smatraju da je globalizacija nepovratan proces, te da se problemi koje u svijetu izazivaju terorističke prijetnje i prirodne katastrofe mogu rješavati jedino udruživanjem napora u okviru međunarodne zajednice.

Tijekom dana hrvatski će predsjednik posjetiti još i čileanski Vrhovni sud i gradsku vijećnicu Santiaga, gdje će od gradonačelnika Raula Alcaina primiti ključeve grada kao počasni građanin.

U petak će Mesić, koji u Čileu predvodi gospodarsko izaslanstvo, sudjelovati na Hrvatsko-čileanskom gospodarskom forumu, gdje će se obratiti sudionicima, a poslije podne će otputovati za Antofagastu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙