FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić putuje u službeni posjet Čileu

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićodlazi 18. listopada, na čelu brojnog izaslanstva koje će pratiti iskupina hrvatskih gospodarstvenika, u jednotjedni posjet Čileu napoziv svog kolege Ricarda Lagosa Escobara.
ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odlazi 18. listopada, na čelu brojnog izaslanstva koje će pratiti i skupina hrvatskih gospodarstvenika, u jednotjedni posjet Čileu na poziv svog kolege Ricarda Lagosa Escobara.

Hrvatski će predsjednik sa svojim domaćinom i ostalim visokim čileanskim dužnosnicima razgovarati o mogućnostima unaprijeđenja sveukupnih bilateralnih odnosa, osobito onih na području gospodarstva i znanosti.

Očekuje se da će tijekom Mesićevog posjeta Čileu Hrvatska i Čile potpisati Protokol o suradnji na području znanosti i tehnologije, a bit će održan i Hrvatsko-čileanski gospodarski forum, na kojem će se prisutnima obratiti predsjednik Mesić.

Tijekom posjeta Čileu, hrvatski će se predsjednik susresti s predstavnicima brojne hrvatske zajednice u Santiagu, Antofagasti i Punta Arenasu.

Postojeća bilateralna suradnja između dvije zemlje održavanje brojnim susretima i posjetima na svim državnim razinama. Čileanski predsjednik Lagos Escobar posjetio je Hrvatsku prošle godine.

Čile je prva južnoamerička država koja je priznala Hrvatsku (18. siječnja 1992. godine) a diplomatski odnosi uspostavljeni su 15. travnja 1992. godine. Postoji i čvrsta suradnja na razini parlamenata inicirana na jesen 1991. godine, a u čileanskom parlamentu je formirana hrvatsko-čileanska skupina.

Hrvatska i Čile potpisale su desetak bilateralnih ugovora među kojima su temeljni gospodarski sporazumi poput sporazuma o poticanju i zaštiti ulaganja i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Robna razmjena između dvije zemlje je dosta skromna i iznosi manje od četiri milijuna dolara od čega na hrvatski izvoz otpada tek četvrtina tog iznosa. Hrvatska i Čile su do sada potpisale sporazum o ukidanju viza, tehničkoj i znanstvenoj suradnji, protokol o suradnji dvaju ministarstva vanjskih poslova, memorandum o kulturnoj suradnji i borbi protiv droge te io socijalnom osiguranju.

Do sada je govora dosta bilo o tome kako bi značajnu ulogu u poticanju gospodarske suradnje između dvije zemlje mogle imati hrvatske luke, osobito Rijeka. Hrvatska je čileanskom gospodarstvu zanimljiva kao ulazna vrata za područje istočne i srednje Europe.

Ulaskom Hrvatske u EU ta bi suradnja mogla dodatno biti unaprijeđena jer Čile s Unijom ima sklopljen sporazum o trgovinskoj suradnji.

Hrvatsku i Čile posebno povezuje i snažna hrvatska zajednica koja se u toj zemlji razvija od sredine 19. stoljeća kada je počeo snažan val iseljavanja iz Europe. Ta se zajednica jako dobro integrirala u politički, gospodarski pa i javni život Čilea. Hrvatska ima najveću narodnu zajednicu u Čileu od svih zemalja središnje Europe.

Zbog asimilacije i nedovoljnih statističkih podataka nemoguće je pouzdano utvrditi koliko Hrvata živi u Čileu. Neke procjene govore da čak 200.000 stanovnika ima hrvatsko podrijetlo no pretpostavlja se da svega nekoliko tisuća govori hrvatskim jezikom.

Dvije najveće hrvatske kolonije nastale su u gradovima Antofagasta i Punta Arenas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙