FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 29. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 29. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Klub SDP-a zatražio je danas od Hrvatskog sabora da obveže Vladu da u dva mjeseca pripremi zakon kojim bi se jednokratno oporezovala imovina koja je u pretvorbi i privatizaciji stečena suprotno propisima. Iz većinskog Kluba HDZ-a svoje su zaključke najavili po okončanju saborske rasprave. SDP-ovci od Sabora traže i da obveže Vladu da mu u roku od mjesec dana dostavi izvješće o odgovornosti članova Vlade u pogodovanju prodaje dionica opatijske Liburnije Dom Holdingu. Klub HSS-a svojim zaključcima traži da Vlada u roku mjesec dana poduzme sve pravne radnje potrebne za saniranje šteta nastalih u pretvorbi i privatizaciji, uključivo prije svega tužbe za povrat protupravno stečene imovine, te tužbe za poništenje ugovora.

ZAGREB - HDZ ne bježi od dijela odgovornosti za ono što se događalo u privatizaciji, nikada nije bježao, ali u HDZ-u više ne sjede ljudi koji su se navodno ogriješili, izjavio je danas u Hrvatskom saboru zastupnik HDZ-a Ivan Jarnjak. Time je odgovorio na oporbene optužbe da je HDZ 1990-ih dozvolio privatizacijsku pljačku i bez posla ostavio 400 tisuća ljudi. Jarnjak je oporbi 'vratio lopticu', spočitnuvši joj da, dok je bila na vlasti, nije iskoristila priliku, pa i obvezu Sabora da izmijeni zakon, kazni odgovorne i utvrdi podrijetlo novčanih transakcija. Da je Račanova Vlada to učinila, neki bi već svirali klavir s druge strane brave, a ne bi se bahatili nezakonito stečenim sredstvima, ustvrdio je Jarnjak.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks danas je, za saborske rasprave, od SDP-ovca Nenada Stazića zatražio da ga posredno ne prokazuje kao odgovornoga za zataškavanje kriminala u pretvorbi i privatizaciji. Stazić je, naime, izjavio da mu se javila Ankica Lepej tvrdeći da je tadašnjem državnom odvjetniku Šeksu u ured nosila dokumente o pretvorbenoj pljački, ali da nije ništa poduzeo. Šeks je odbacio te tvrdnje, navodeći da je dužnost državnoga odvjetnika obnašao od 10. travnja 1992. do 10. kolovoza 1992. Nitko ne može reći da mi je nosio dokumente o pretvorbi, jer ta '92. bila je drugo vrijeme, podsjetio je predsjednik Sabora. Staziću je poručio da ne može ni zastupnike, ni predsjednika Sabora, pozivajući se na neprovjerene razgovore, prozivati i prokazivati da su bili ti koji su zataškali i spriječili kazneni progon kriminala u pretvorbi i privatizaciji.

BJELOVAR - U Bjelovaru se danas u nazočnosti najviših državnih dužnosnika obilježava Dan grada u spomen na dan kad su prije 14 godina postrojbe Hrvatske vojske i policije oslobodile vojarnu JNA, zaplijenivši oklopno oružje i tenkove, što je omogućilo napredak hrvatskih snaga na brojnim bojišnicama. Među gostima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća i Poglavarstva bili su predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader. Predsjednik Mesić je čestitao Dan grada i istaknuo da sva područja u Hrvatskoj stradala u ratu trebaju očekivati državnu pomoć. Premijer Sanader je rekao da se Bjelovar nalazi na vrlo važnu prometnom smjeru, zbog čega se gradi brza cesta Zagreb - Bjelovar - Virovitica, što će ubrzati gospodarski razvoj.

ZAGREB - U drugom tromjesečju ove godine bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske realno je porastao za 5,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, procjena je Državnog zavoda za statistiku. To je najviša tromjesečna stopa rasta u posljednje dvije i pol godine, odnosno od zadnjeg tromjesečja 2002. kada je BDP porastao za 5,9 posto. Takvo je povećanje BDP-a uslijedilo nakon relativno niske stope rasta u prvom ovogodišnjem tromjesečju od 1,8 posto. Statistički podatci govore da su u drugom tromjesečju ove godine zabilježene veće stope rasta kod svih kategorije potrošnje, posebice osobne potrošnje, rast izvoza veći je od rasta uvoza, a porasle su i investicije, kao i državna potrošnja.

ZAGREB - Nagli porast broja starijih osoba u Hrvatskoj, čiji je udio u stanovništvu danas preko 15 posto, nosi sa sobom više bolesti i invaliditeta, koje zahtijevaju pojačanu volontersku skrb, istaknuto je danas na konferenciji za novinare Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) u povodu 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba i 13. obljetnice rada SUH-a. "Svega je 2-3 posto starijih osoba zbrinuto u domovima, a nama i nije cilj tamo ih smjestiti već im što je moguće duže pružati pomoć i skrb u njihovom vlastitom domu", kazao je predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić. Zbog toga je SUH pokrenuo program "Volonterska skrb za starije osobe u lokalnoj zajednici" kojega je ove godine prihvatilo i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te za njega izdvojilo 220.000 kuna.

SPLIT - Konferencija za novinare Gradskog odbora Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) u Splitu otkazana je danas zbog incidenta koji se dogodio ispred stranačkih prostorija, kad su se žestoko verbalno sukobili čelnici gradskoga odbora HSU-a sa županijskim čelnicima te stranke. Naime, županijski čelnici HSU-a, koji su i vijećnici u Županijskoj skupštini, Bruno Pleština i Sonja Duhović, pokušali su ući na konferenciju za novinare gradskog odbora HSU-a, koja se održavala u stranačkim prostorijama, ali su se toma usprotivili potpredsjednik i tajnik splitskog odbora HSU-a Ante Kriletić i Ivan Maletić. Razlog sukoba je poslijeizborna odluka splitskoga gradskog HSU-a o razvrgavanju predizborne koalicije s SDP-om i priklanjanju HDZ-u i poduzetničkoj listi Željka Jerkova, koji su tako preuzeli obnašanje vlasti u gradu Splitu.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Anto Đapić ocijenio je danas uspješnim prvih stotinu dana nove gradske vlasti. Na sjednici Gradskog poglavarstva Đapić je ocijenio kako je nova vlast (Nezavisna lista Branimira Glavaša i HSP) uspješno počela uklanjati gradske teškoće te osmislila strategiju za razdoblje do 2009. Dodao je da je "grad zadužen za 280 milijuna kuna, uglavnom za projekte koji nisu opravdani", pa je stoga i mogućnost za uzimanje novih zajmova ograničena. Predsjednik Gradskog vijeća Branimir Glavaš najavio je kako će na sutrašnjoj sjednici toga tijela predložiti da se u Bruxellesu otvori predstavništvo grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, kako bi se jače povezali sa srodnim europskim regijama i europskim ustanovama te omogućila veća suradnja, iskorištavanje predpristupnih fondova EU-a i privlačenje stranih ulagača.

OSIJEK - Članovi poglavarstava Osječko-baranjske županije i grada Osijeka danas su na prvom zajedničkom radnom sastanku utvrdili popis zajedničkih projekata bitnih za Osijek i Županiju te odredili radne skupine za njihovu provedbu. Osim svršetka obnove središnjeg osječkog Trga Ante Starčevića županijski i gradski čelnici nekima od glavnih zadaća izdvojili su razvoj triju poduzetničkih zona na gradskom području te bolje ulaganje novca za poticanje malog i srednjeg poduzetništva jer, kako je kazao gradonačelnik Anto Đapić, nova gradska vlast zatekla je neutrošen novac iz programa "Poduzetnik" 1. i "Poduzetnik 2". Kao jedna od mogućnosti većeg sudjelovanja gradskih vlasti u poduzetništvu naveden je ulazak grada Osijeka u vlasništvo osječke Slobodne zone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙