FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana: Pregovori s Hrvatskom ako je spremna

BRUXELLES, 1. listopada 2005. (Hina/AFP) - Visoki predstavnik zavanjsku politiku i zajedničku sigurnost EU-a Javier Solana ocijenio jeu subotu u razgovoru za dnevnik Le Soir da će pregovori s Hrvatskompočeti ako se ocijeni da je "spremna", kao i u slučaju s Turskom.
BRUXELLES, 1. listopada 2005. (Hina/AFP) - Visoki predstavnik za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost EU-a Javier Solana ocijenio je u subotu u razgovoru za dnevnik Le Soir da će pregovori s Hrvatskom početi ako se ocijeni da je "spremna", kao i u slučaju s Turskom.

"Ako je Hrvatska spremna s njom treba početi pregovore. Ako je Turska spremna s njom također treba početi pregovore. Ali ne smijemo trgovati sa sudbinama naroda i zemalja", istaknuo je Solana dodavši kako "miješanje dva različita predmeta nije dobro".

Pregovori o pristupanju između Hrvatske i EU odgođeni su u ožujku zbog nedostatka suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY). Austrija traži hitni početak pregovora s Hrvatskom protivi se otvaranju pregovora s Turskom, odbacujući tvrdnje da su tursko i hrvatsko pitanje povezani.

Radna skupina za Hrvatsku, čiji je član i Solana, sastat će se u ponedjeljak zajedno s glavnom tužiteljicom ICTY-ja Carlom del Ponte.

Premijer Ivo Sanader osobno će predvoditi hrvatsko izaslanstvo u Luxembourgu na sastanku Radne skupine, doznaje se u subotu iz Banskih dvora. Hrvatska će na sastanku podnijeti novo, cjelovito izvješće, o ispunjavanju svih točaka akcijskog plana, kažu u Banskim dvorima. Napominju pritom da je Hrvatska učinila apsolutno sve da pregovori s EU počnu, ali da je politička odluka na Vijeću ministara.

Što se tiče Turske, Solana je upozorio da je "ostavljanje Turske u svijetu bez sidrišta opasnost velikih dimenzija".

"Zamislimo se u budućnosti za 25 godina. I zamislimo da smo rekli Turskoj 'ne', da je izbila katastrofa na Bliskom istoku i da postoji problem nafte i energije. Možda ćemo zažaliti što nismo rekli Turskoj 'da', što je nismo uključili u naš način razmišljanja, našu filozofiju u naš sustav vrijednosti", rekao je Solana.

"Ostaviti Tursku bez sidrišta u svijetu je opasnost velikih dimenzija", dodao je. "Za građane Unije puno je bolje imati Tursku na našoj strani nego... ne znam gdje drugdje", kazao je Solana, dodavši da EU treba poštivati svoje obveze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙