FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat umirovljenika radi na programu volonterske skrbi

ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Nagli porast broja starijih osoba uHrvatskoj, čiji je udio u stanovništvu danas preko 15 posto, nosi sasobom više bolesti i invaliditeta, koje zahtijevaju pojačanuvolontersku skrb, istaknuto je danas na konferenciji za novinareSindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) u povodu 1. listopada,Međunarodnog dana starijih osoba i 13. obljetnice rada SUH-a.
ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Nagli porast broja starijih osoba u Hrvatskoj, čiji je udio u stanovništvu danas preko 15 posto, nosi sa sobom više bolesti i invaliditeta, koje zahtijevaju pojačanu volontersku skrb, istaknuto je danas na konferenciji za novinare Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) u povodu 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba i 13. obljetnice rada SUH-a.

Istraživanje koje je SUH među umirovljenicima proveo još 1998. godine pokazalo je da

27 posto njih želi ići u dom za starije i nemoćne osobe jer u njemu vide socijalnu i zdravstvenu sigurnost koja im u vlastitom domu, pogotovo ako su samci, često nedostaje.

"Svega je 2-3 posto starijih osoba zbrinuto u domovima, a nama i nije cilj tamo ih smjestiti već im što je moguće duže pružati pomoć i skrb u njihovom vlastitom domu", kazao je predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić.

Zbog toga je SUH pokrenuo program "Volonterska skrb za starije osobe u lokalnoj zajednici" kojega je ove godine prihvatilo i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te za njega izdvojilo 220.000 kuna.

Budući da državne institucije zadužene za socijalni sektor nemaju dovoljno zaposlenih da bi učinkovito pratile sve kojima je pomoć potrebna, SUH kroz program volonterske skrbi nastoji potaknuti mlade na pomoć starijima, te potaknuti susjedsku pomoć.

Kroz program organiziraju učenike osnovnih i srednjih škola i ostale građane da u svom susjedstvu posjete starije, bolesne i invalidne osobe i prikupe informacije o pomoći koja im je potrebna.

"U našim susjedstvima umiru ljudi, a da nismo ni znali da su postojali", podsjetio je Krajačić dodavši da je zbog toga vrlo važno potaknuti mlade da razviju osjećaj za starije.

Istraživanje među umirovljenicima pokazalo je da najveći broj njih (31 posto) izražava potrebu za kućnom njegom, te za pomoći u kući.

Te su potrebe posebno izražene kod samaca, čiji je udio među 694.000 starijih osoba u Hrvatskoj preko 27 posto.

Mnogima je potrebna pomoć oko odlaska u trgovinu, obavljanja administrativnih poslova, kuhanja ili im je jednostavno bitno saznanje da se u slučaju nezgode ili neke druge potrebe imaju kome javiti, ističu u SUH-u.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zadnjih godinu i pol također radi na sustavu servisa za pomoć u kući, čime je dosad obuhvaćeno 4500 starijih osoba u deset županija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙