FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haški sud izdao nalog za uhićenje Josipa Jovića

DEN HAAG/ZAGREB, 28. rujna 2005.(Hina) - Haški sud (ICTY) u srijedu jeizdao nalog za uhićenje novinara splitskog dnevnika Slobodna DalmacijaJosipa Jovića, nakon što se on u zakazano vrijeme nije pojavio na sudui izjasnio o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda.
DEN HAAG/ZAGREB, 28. rujna 2005.(Hina) - Haški sud (ICTY) u srijedu je izdao nalog za uhićenje novinara splitskog dnevnika Slobodna Dalmacija Josipa Jovića, nakon što se on u zakazano vrijeme nije pojavio na sudu i izjasnio o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda.

"Danas, 28. rujna, raspravno vijeće izdalo je nalog za uhićenje i predaju Josipa Jovića nakon što se on nije pojavio pred sudom kada je to od njega zatraženo. Optuženi se u ponedjeljak 26. rujna trebao izjasniti o krivnji prema jednoj točki za nepoštivanje suda", stoji u priopćenju ICTY-a.

U priopćenju se navodi da je Jovićev branitelj 23. rujna podneskom zatražio odgodu prvog stupanja pred sud, koja je istoga dana odbijena, a optuženi je preko branitelja obaviješten da se treba pojaviti na sudu u zakazano vrijeme.

U nalogu se od Tajništva ICTY-a traži da s nadležnim vlastima Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske dogovori prebacivanje optuženog na sud i sa suda.

Jović je optužen 9. rujna za nepoštivanje suda, zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Blaškiću u ožujku 1998., u Slobodnoj Dalmaciji u studenom i prosincu 2000. godine, kada je bio glavni urednik lista.

Još trojicu hrvatskih novinara ICTY je optužio za nepoštivanje suda zbog objave imena i iskaza istog svjedoka u tjedniku Hrvatsko slovo u studenom i prosincu 2004. Radi se o bivšem i sadašnjem glavnom uredniku Domagoju Margetiću i Marijanu Križiću, te direktoru lista Stjepanu Šešelju. Tužiteljstvo je podnijelo prijedlog spajanja postupaka protiv njih o čemu sudsko vijeće još nije odlučilo.

Krajem travnja ove godine ICTY je optužio i glavnog urednika Hrvatskog lista, Ivicu Marijačića, te suradnika lista, umirovljenog generala i obavještajca Markicu Rebića, zbog objave imena i iskaza drugog svjedoka sa suđenja Blaškiću.

Svi optuženi, osim Jovića, dobrovoljno su se pojavili pred sudom i izjasnili se da nisu krivi.

Za djelo nepoštivanja suda propisima ICTY-a predviđena je kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 eura, a moguća je i kombinacija tih kazni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙