FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tjedna najava događaja - svijet - za tjedan od 17. do 23. listopada

ZAGREB, 16. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje usvijetu od 17. do 23. listopada.
ZAGREB, 16. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje u svijetu od 17. do 23. listopada.

PONEDJELJAK, 17. listopada

-------------------------

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader sudjelovat će na predstavljanju članova pregovaračke skupine i voditelja radnih skupina za pristupne pregovore s EU (Trg sv. Marka 2, 9.30 sati).

BERLIN - Očekuje se početak službenih pregovora između socijaldemokrata (SPD) i konzervativaca (CDU-SCU) o programu i funkcioniranju vlade velike koalicije u Njemačkoj.

DEN HAAG - Žalbena rasprava u postupku Haškog suda (ICTY) protiv bivšeg zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO-a Mladena Naletilića Tute i zapovjednika jedinice iz sastava te bojne Vinka Martinovića Štele, koji su 31. ožujka 2003. osuđeni na 20 odnosno 18 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima na širem području Mostara i Jablanice godine 1993, tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH.

BEOGRAD - U Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak se, ispitivanjem svjedoka, nastavlja suđenje Saši Radaku zvanom Cetinje, optuženom za ratni zločin na Ovčari 1991. godine.

Suđenje Radaku, koje je počelo 7. srpnja ove godine, izdvojeno je od suđenja optuženim pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leva Supoderica" koje je počelo u ožujku prošle godine, jer je Radak uhićen tek početkom svibnja ove godine u Budvi.

LJUBLJANA - Na poziv predsjednika Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora u Ljubljani će zasjedati prošireno vodstvo Stranke europskih socijalista u Europskom parlamentu. Na sastanak su pozvani i predstavnici socijaldemokratskih stranaka iz država jugoistočne Europe.

LONDON - Posjet ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka Velikoj Britaniji.

PARIZ - Palestinski predsjednik Mahmud Abas boravi u posjetu Francuskoj gdje će se sastati s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom.

BERLIN - Početak pregovora između demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) oko stvaranja koalicijske vlade i predstavljanje demokršćanskih članova budućeg kabineta

OSLO - Norveška nova koalicijska vlada trebala bi stupiti na dužnost.

BAGDAD - Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa posjetiti će Irak.

PEKING - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld doputovat će u posjet Kini.

UTORAK, 18. listopada

---------------------

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić putuje u prvi službeni posjet Čileu tijekom kojeg će se sastati sa svojim domaćinom predsjednikom Ricardom Lagosom Escobarom i drugim čileanskim dužnosnicima te s predstavnicima brojne hrvatske zajednice u toj zemlji.

DEN HAAG - Žalbena rasprava u postupku Haškog suda (ICTY) protiv bivšeg zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO-a Mladena Naletilića Tute i zapovjednika jedinice iz sastava te bojne Vinka Martinovića Štele, koji su 31. ožujka 2003. osuđeni na 20 odnosno 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima 1993.

LJUBLJANA - Sastanak delegacija službi za zaštitu i spašavanje iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza obrane na procesu bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY). Milošević treba dodatno ispitati svjedoka obrane Bogoljuba Janićevića, načelnika policije u Uroševcu u vrijeme rata na Kosovu 1999., i nakon toga izvesti novog svjedoka.

BERLIN - Konstitutivna sjednica novog saziva Bundestaga, a predviđen je i izbor predsjednika Donjeg doma njemačkog parlamenta.

LUXEMBOURG - Vijeće za opće i vanjske poslove, kojeg čine ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, sastat će se u utorak u Luxembourgu na posebnom sastanku posvećenom borbi protiv ptičje gripe.

ATENA - Predstavnici svih grčkih stranaka zastupljenih u parlamentu razmotrit će posljednji prijedlog Ujedinjenih naroda o službenom imenu Makedonije, koji je Atena odbila.

WASHINGTON - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso sastat će se s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom s kojim će razgovarati o pregovorima u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. To je prvi susret u Bijeloj kući nekog predsjednika Europske komisije s američkim predsjednikom od 1989. godine.

KIJEV - Izaslanstvo NATO-a vođeno glavnim tajnikom Jaapom de Hoopom Schefferom trebalo bi posjetiti Ukrajinu.

SRIJEDA, 19. listopada

---------------------

SANTIAGO - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić započinje višednevni posjet Čileu tijekom kojeg će se sastati sa svojim domaćinom predsjednikom Ricardom Lagosom Escobarom i drugim čileanskim dužnosnicima te s predstavnicima brojne hrvatske zajednice u toj zemlji. Mesić će sa svojim sugovornicima razgovarati o mogućnostima unapređenja sveukupnih bilateralnih odnosa, osobito onih u području gospodarstva i znanosti. Za vrijeme posjeta bit će potpisan Protokol o suradnji u području znanosti i tehnologije.

U pratnji hrvatskog izaslanstva u Čileu će boraviti i skupina hrvatskih gospodarstvenika, a bit će održan i Hrvatsko-čileanski gospodarski forum.

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza obrane na procesu bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

LUXEMBOURG - Slovenski premijer Janez Janša boravit će u posjetu Luksemburgu gdje će se sastati sastaje s luksemburškim premijerom Jean Claudeom Junckerom. U posjetu Luksemburgu je i gospodarska delegacija iz Slovenije.

BAGDAD - Očekuje se početak suđenja Sadamu Huseinu. Sadam i sedam njegovih najbližih suradnika u bivšem režimu bit će optuženi za masakr 143 šijita u Dujaili, gradiću sjeverno od Bagdada, počinjen 1982. godine nakon neuspjelog pokušaja atentata. Ako bude proglašen krivim, Sadamu bi mogla biti izrečena smrtna kazna.

TOKYO - Posjet talijanskog premijera Silvija Berlusconija Japanu.

ČETVRTAK, 20. listopada

----------------------

SANTIAGO - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji boravi u službenom posjetu Čileu, razgovarat će sa svojim domaćinom, čileanskim predsjednikom Ricardom Lagosom Escobarom, posjetit će čileanski Vrhovni sud, a navečer i gradsku vijećnicu gdje će primiti ključeve grada kao počasni građanin Santiaga.

Hrvatski će predsjednik sastati se i s predstavnicima hrvatske zajednice u Santiagu, a također i u Antofagasti u petak i Punta Arenasu u nedjelju.

Posjet Čileu hrvatski će predsjednik završiti u ponedjeljak 24. listopada.

ISTANBUL - Hrvatski premijer Ivo Sanader sudjelovat će na Devetom dijalogu o međureligijskoj suradnji u organizaciji Europske pučke stranke. Očekuje se sudjelovanje srbijanskog premijera Vojislava Koštunica i člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića.

ZAGREB/BRUXELLES - Nešto više od dva tjedna nakon svečanog otvaranja pristupnih pregovora s Europskom unijom, hrvatski pregovarači započinju s predstavnicima Europske komisije postupak screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva, faze koja prethodi konkretnim pregovorima o pojedinim poglavljima.

Hrvatska započinje screening s poglavljem znanost i istraživanje, jednim od lakših poglavlja europske pravne stečevine. U četvrtak, 20. listopada u Bruxellesu će se s predstavnicima Europske komisije sastati hrvatski pregovarački tim za poglavlje znanost i istraživanje. Riječ je o prvom od dva predviđena sastanka za to poglavlje na kojem će Komisija hrvatskoj strani objasniti acquis communautaire (zajednička pravna stečevina).

ZAGREB - Hrvatska Paneuropska unija (HPEU) organizira tribinu na kojoj će održati izlaganje ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović na temu "3D, pogled na šesto proširenje Europske unije".

- prostorije HPEU-a, Jurišićeva 1a/I kat u 19.00 sati

Tribina se upriličuje uoči Međunarodne konferencije HPEU-a "Europski ustav i perspektive Europske unije, suradnja EU sa Sredozemljem - Hrvatska 2007." koja će se održati u Zagrebu od 21. do 23. listopada.

DEN HAAG - Rasprava o visini kazne u postupku Haškog suda (ICTY) protiv Hrvata iz BiH Miroslava Brale Cicka, koji je 19. srpnja ove godine, na temelju sporazuma s Tužiteljstvom, priznao krivnju po svih osam točaka izmijenjene optužnice koja ga tereti za progon, ubojstva, mučenje, silovanje, protupravno zatvaranje i druga kaznena djela počinjena protiv bošnjačkih civila u Lašvanskoj dolini 1993., uključujući i pokolj u Ahmićima, kod Viteza, 16. travnja 1993.

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza obrane na procesu bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

WASHINGTON - Palestinski čelnik Mahmud Abas sastat će se s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

ISLAMABAD - Posjet turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana Pakistanu.

PETAK, 21. listopada

-------------------

ZAGREB - Otvorenje Međunarodne konferencije HPEU-a "Europski ustav i perspektive Europske unije, suradnja EU sa Sredozemljem - Hrvatska 2007." koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimir Šeksa. Konferencija će okupiti predstavnike desetak nacionalnih paneuropski organizacija, uglednih predstavnika Europskog parlamenta i RH.

DEN HAAG - Rasprava o visini kazne u postupku Haškog suda (ICTY) protiv Hrvata iz BiH Miroslava Brale Cicka, koji je 19. srpnja ove godine, na temelju sporazuma s Tužiteljstvom, priznao krivnju po svih osam točaka izmijenjene optužnice koja ga tereti za ratne zločine protiv bošnjačkih civila u Lašvanskoj dolini 1993.

SEUL - Godišnji sastanak ministara obrane Sjeverne i Južne Koreje.

SUBOTA, 22. listopada

--------------------

ZAGREB - Nastavlja se Međunarodna konferencija HPEU-a "Europski ustav i perspektive Europske unije, suradnja EU sa Sredozemljem - Hrvatska 2007."

NEDJELJA, 23. listopada

----------------------

VARŠAVA - Moguć je drugi krug predsjedničkih izbora u Poljskoj.

BUENOS AIRES - Parlamentarni izbori u Argentini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙