FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo kulture objavilo potpore za književno stvaralaštvo

ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - U Ministarstvu kulture danas suobjavljeni rezultati javnog poziva za dodjelu potpora za poticanjeknjiževnog stvaralaštva koje se prvi put dodjeljuju.
ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - U Ministarstvu kulture danas su objavljeni rezultati javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva koje se prvi put dodjeljuju.

Za potporu se natjecalo 140 književnika i prevoditelja, a dobilo ih je njih 25, rečeno je na konferenciji za novinstvo.

Iznos ovogodišnjih potpora za književno stvaralaštvo je 900.000 kuna, koje je osiguralo Ministarstvo kulture, a podijeljene su u tri kategorije - godišnja potpora, koja iznosi po 84.000 kuna za četiri djela, šest polugodišnjih potpora u iznosu po 42.000 kuna i 15 tromjesečnih potpora po 21.000 kuna.

Godišnju potporu dobili su Zvonimir Mrkonjić i Mirko Tomasović za zajednički rad na antologiji "Trubadur", Robert Perišić i Milko Valent za nove romane te akademik Vojmir Vinja za prijevod Sabranih djela Michela de Montaignea.

Među dobitnicima polugodišnje potpore su Renato Baretić i Mirjana Buljan za romane, Mate Maras za prijevod Shakespearea, Ludwig Bauer za antologiju suvremene slovačke poezije, Boris Beck za eseje te Graham Patrick Raymond McMaster za prijevod Marulićeve "Judite" na engleski jezik.

Tromjesečnu potporu dobili su Vesna Biga, Branimir Bošnjak, Marijan Cipra, Nikola Đuretić, Miroslav Kirin, Vesna Krmpotić, Sanja Lovrenčić, Alojz Majetić, Zvonko Maković, Igor Mandić, Gordan Nuhanović, Luko Paljetak, Edvard Popović, Boris Senker i Zvonko Todorovski.

Predsjednik Povjerenstva za dodjelu potpora akademik Tonko Maroević istaknuo je da je o potporama bilo vrlo teško odlučivati na temelju predloženih koncepata koje su ponudili autori.

Za natječaj su bile potrebne dvije recenzije, 16 stranica teksta i izdavač, rekao je dodavši da su o potporama vrlo često odlučivale nijanse.

Uz Maroevića u Povjerenstvu su bili akademik Ante Stamać, književni povjesničari Krešimir Nemec i Krešimir Bagić te predsjednik Društva hrvatskih književnika Stjepan Čuić.

Ministar Biškupić istaknuo je da se na ovaj način pokušava riješiti dio problema u književnosti i prevodilaštvu te da će Ministarstvo nastaviti s dodjelom potpora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙