FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 19. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 19. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BAGDAD - Suđenje svrgnutom iračkom diktatoru Sadamu Huseinu, optuženom za zločine protiv čovječnosti, počelo je u srijedu u Bagdadu. Nametnuta pravila izvještavanja onemogućila su objavljivanje informacija o suđenju osim podatka da je ono počelo. Suđenje se održava uz velike mjere sigurnosti, pred sucima čiji identitet iz sigurnosnih razloga još nije otkriven, a Sadama će braniti samo jedan irački odvjetnik, premda se od uhićenja bivšeg diktatora u prosincu 2003. za tu dužnost dobrovoljno javilo nekoliko stotina arapskih odvjetnika. Sadama optužnica tereti za masakar počinjen 1982. nad 143 stanovnika šijitskog sela Doujail, sjeverno od Bagdada.

BEOGRAD - Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije pokrenulo je postupak zbog ubojstva hrvatskih civila u selu Lovas kod Iloka u jesen 1991., a pokretanje postupka protiv odgovornih vojnih zapovjednika tadašnje JNA i pridruženih postrojbi zatražila je i nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo. Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je u srijedu Radiju B92 da su prikupljene određene informacije i podaci o osobama koje su u to vrijeme bile u Lovasu, te Tužiteljstvo pokušava posredstvom vojnih službi sigurnosti prikupiti relevantne podatke i otkriti izvršitelje tog zločina. Srbijansko Tužiteljstvo, kaže Vukčević, u stalnom je kontaktu s hrvatskim Državnim odvjetništvom i vijećem vukovarskog Županijskog suda, pred kojim se od prošle godine vodi ponovljeni postupak protiv 17 optuženih za ratni zločin genocida i zločine protiv civilnog stanovništva u Lovasu, od kojih je samo jedan optuženi dostupan tom sudu.

MOSKVA - Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Gheit u srijedu je izjavio kako se ne bi smjelo dopustiti da Sirija i Libanon postanu nova krizna žarišta na Bliskom istoku, prenosi agencija Itar-Tass. "Situacija u Iraku i na palestinskim teritorijima je teška, a nama su ondje potrebni mir, stabilnost i prostor za razvoj", ocijenio je. Tijekom sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim i ostalim dužnosnicima u ruskome glavnom gradu, među ostalim se očekuje rasprava o bliskoistočnom mirovnom procesu, situaciji u Iraku te perspektivama za eventualne UN-ove sankcije protiv Sirije, dugogodišnjeg saveznika Rusije.

PEKING - Kina bi mogla ublažiti strahovanja svojih susjeda i osigurati napredak u budućnosti ako dođe do otvaranja njenog političkog sustava, izjavio je američki ministar obrane Donald Rumsfeld u predavanju polaznicima elitne partijske škole u Pekingu. Napredak Kine i stajališta ostalih zemalja u regiji i izvan nje, kada je riječ o toj zemlji "mogli bi ovisiti o internim političkim događajima", ocijenio je u srijedu Rumsfeld pred polaznicima Središnje partijske škole, iz koje se uglavnom "regrutiraju" budući kineski komunistički čelnici. Američki dužnosnik pokušat će svoje prvo putovanje u Kinu u funkciji američkog ministra obrane iskoristiti da bi potaknuo bilateralne vojne veze te da bi izrazio zabrinutost Pentagona zbog jačanja kineskih vojnih snaga.

BUKUREŠT - Analiza mrtvih golubova pronađenih u Bukureštu opovrgla je hipotezu o prisustvu virusa ptičje gripe, izjavio je u srijedu rumunjski ministar poljoprivrede Gheorghe Flutur. "Stručnjaci su proveli analize nad golubovima pronađenim mrtvim u središtu Bukurešta, na čije su prisustvo upozorili zabrinuti stanovnici. Rezultati testova pokazali su da ne nosi virus ptičje gripe", kazao je Flutur na konferenciji za tisak. Približno 700 testova provedenih u utorak nad pticama iz dvaju okruga u delti Dunava pokazalo se negativnima.

SARAJEVO - Jedan od središnjih gradskih trgova u Sarajevu dobio je u srijedu ime po nekadašnjem predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću, čime je ujedno obilježena druga obljetnica smrti bošnjačkog političkog lidera. Dosadašnji Trg oslobođenja, odlukom Skupštine Sarajevske županije od 6. listopada, dobio je dvojni naziv i od srijede na njemu su postavljene table s nazivom Trg oslobođenja - Alija Izetbegović. Ranije najavljena kao tek jedna od manifestacija što će se organizirati u povodu obilježavanja obljetnice Izetbegovićeve smrti postala je središnjim događajem nakon što je odlukom Visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna suspendirana odluka o davanju imena pokojnog predsjednika sarajevskoj zračnoj luci.

MIAMI - Uragan Wilma, čije se središte trenutno nalazi između Kube i Meksika, ojačao je u srijedu ujutro i postao "iznimno opasan uragan pete kategorije", maksimalne jačine prema ljestvici Saffir-Simpson, objavljeno je iz američkog centra za uragane sa sjedištem u Miamiju. "Podaci dobiveni nadlijetanjem kazuju da je uragan Wilma postao iznimno opasan uragan pete kategorije", priopćio je centar.

Vjetar koji puše u središtu uragana izmjerene je brzine od 281 km/h, s atmosferskim pritiskom od 892 milibara, ističe centar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙