FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 16. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 16. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

WASHINGTON - Američki predsjednik George Bush izjavio je u nedjelju da je irački referendum o novom ustavu pobjeda onih koji se protive terorizmu. Američki predsjednik čestitao je Iračanima na uspješno provedenom referendumu, rekavši da je prema svim pokazateljima na birališta izašlo više birača i da je bilo manje nasilja nego na izborima početkom godine.

LONDON - Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw opisao je u nedjelju irački referendum održan u subotu kao "veliki korak naprijed" za tu zemlju. "Kakav god bio rezultat, to je veliki korak naprijed na putu demokratskog Iraka i, nadamo se, mirnodopskog", ustvrdio je Straw u izjavi za televiziju. Dodao je da glasovanje pokazuje želju Iračana da uživaju u demokratskim pravima, te da se suoče s teroristima.

LONDON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice otputovala je u nedjelju poslije podne iz Londona po završetku maratonske turneje tijekom koje je posjetila Kirgistan, Afganitan, Pakistan, Kazahstan, Tadžikistan, Francusku, Rusiju i V. Britaniju. Rice je Londonu iznijela svoje razmimoilaženje u gledištima SAD i Velike Britanije o Iranu.

RIM - Glavni direktor Organizacije UN-a za poljoprivredu i prehranu (FAO) Senegalac Jacques Diouf pozvao je u nedjelju čelniku iz cijelog svijeta da "prevladaju kratkoročne interese" radi borbe protiv gladi u svijetu. Diouf je, u govoru prigodom proslave Svjetskog dana hrane u sjedištu organizacije u Rimu, kazao da svijet danas raspolaže potrebnim izvorima i tehnološkim potencijalom za proizvodnju hrane u dovoljnoj količini ne samo za sučeljavanje s porastom stvarne potražnje već i za ukidanje gladi siromašnih. FAO procjenjuje na 852 milijuna osoba broj žrtava pothranjenosti i upozorava na činjenicu da je "sve više nužnosti u hrani u svijetu".

BERLIN - Budući njemački ministar financija Peer Steibrueck (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u svrhu sanacije državnih dugova planira prodaju mreže njemačkih auto cesta čime bi bile uvedene cestarine i za osobna vozila, javlja dnevnik "Bild am Sonntag" u nedjelju. Kako nadalje javlja ovaj dnevnik Ministarstvo prometa je već dalo izraditi studije koje vrijednost 12.000 kilometara njemačkog "Autobahna" procijenjuju između 127 i 213 milijardi eura. Prema informacijama kojima raspolaže "Bild am Sonntag" nekoliko investicijskih banaka je već pokazalo interes za kupnju njemačke mreže auto cesta.

AMMAN - Jordanski kralj Abdullah II. obećao je u nedjelju palestinskom predsjedniku Mahmudu Abbasu da će na međunarodnom planu nastaviti tražiti potporu za međunarodne mirovne napore na Bliskom istoku. Tijekom sastanka dvojice čelnika iza zatvorenih vrata jordanski je kralj rekao kako izraelsko povlačenje iz Gaze treba nastaviti povlačenjem židovskih doseljenika iz nekih naselja na Zapadnoj obali kao što je to navedeno u mirovnim smjernicama, objavili su jordanski izvori.

GOUSH ETZION - Dva Izraelca ubijena su u nedjelju u palestinskom napadu u području bloka naselja Goush Etzion na Zapadnoj obali, izjavio je mjesni dužnosnik. Njihovu smrt potvrdio je Shaoul Goldstein, šef mjesnog vijeća bloka naselja Goush Etzion. Pet Izraelaca ranjeno je u tom napadu do kojeg je došlo na cestovnom raskršću gdje su žrtve autostopirale, istaknuto je iz vojnih izvora. S druge strane lokalnog šefa palestinskog radikalnog pokreta Islamski džihad ubila je u nedjelju izraelska vojska na sjeveru Zapadne obale, priopćili su palestinski sigurnosni izvori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙