FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 17. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 17. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

MOSKVA - Čečenski ratni vođa Šamil Basajev preuzeo je u ponedjeljak odgovornost za napad na ruske snage sigurnosti u Nalčiku, na Kavkazu, u priopćenju objavljenom na separatističkoj internet stranici Kavkaz-Centar. "Odgovoran sam za opće operativno vodstvo" operacije, priznaje Basajev, koji je preuzeo odgovornost i za stravičnu talačku krizu u Beslanu, u Sjevernoj Osetiji, u rujnu 2004., koja je okončana smrću 331 osobe, ne računajući 31 otmičara. Basajev dodaje da je operaciju u Nalčiku vodio "emir kabardino-balkarskog sektora kavkaske fronte Sejfulah". Navodi također da je u napadima sudjelovalo 217 boraca, a 41 je poginuo, dok ruske vlasti tvrde da su ubijena 92 napadača.

SARAJEVO - Sedamnaestogodišnji Filip Turjak, učenik Treće gimnazije iz Osijeka, ozljeđen je u nedjelju u Sarajevu gdje su ga napala dvojica nasilnika, prenose u ponedjeljak sarajevski dnevni listovi. Prema pisanju "Dnevnog avaza" Turjak je u napadu zadobio ozljedu nosa te posjeklinu iznad lijevog uha nanesenu nožem. Gimnazijalci iz Osijeka u Sarajevu su bili na ekskurziji a njihov kolega napadnut je kada su svi zajedno oko 17 sati čekali na povratak kućama na jednom igralištu u središtu grada. Napadači koje su učenici vidjeli i dan ranije i s kojima je došlo do verbalnog sukoba, na igralištu su se pojavili iznenada, uhvatili Turjaka i udarili ga u lice, a jedan od njih je potom izvukao nož i posjekao ga po glavi.

LONDON - Švicarska farmaceutska kompanija Roche donirala je lijek protiv gripe Tamiflu Turskoj i Rumunjskoj, objavio je u ponedjeljak Wall Street Journal u svojem internetskom izdanju. Glasnogovornik Rochea rekao je da je kompanija Turskoj donirala 20.000 doza Tamiflua kako bi se zaštitili radnici koji bi mogli doći u kontakt sa zaraženom peradi, a 2.400 doza poslano je Rumunjskoj, objavio je list. Roche maksimalno ubrzava proizvodnju tog lijeka i već je osigurao tri milijuna doza za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO). Tamiflu je najučinkovitiji antiviralni lijek koji trenutačno postoji za ptičju gripu i vlade prikupljaju zalihe u strahu da bi virus, koji je u Aziji od 2003. usmrtio više od 60 ljudi, mogao mutirati u oblik smrtonosan za ljude.

TOKIO - Japanski premijer Junichiro Koizumi posjetio je u ponedjeljak ratno svetište u Tokiju koje kritičari smatraju simbolom japanske militarističke prošlosti, izazvavši oštre prosvjede Kine i Južne Koreje. Japanski odnosi sa susjedima već su napeti zbog Koizumijevih godišnjih posjeta svetištu Yasukuni, kojim se odaje počast 2,5 milijuna žrtava rata, ali i osuđenim ratnim zločincima. Tajnik kabineta Hiroyuki Hosoda rekao je novinarima da je Koizumijev posjet bio privatnog karaktera. Kineski veleposlanik u Japanu Wang Yi posjet je ipak ocijenio "ozbiljnom provokacijom kineskog naroda", a južnokorejski ministar vanjskih poslova Ban Ki-moon pozvao je pak japanskog veleposlanika u Seulu Shotara Oshimu da mu izrazi prosvjed.

BOGOTA - Sedmoro kolumbijskih vojnika i sedmoro pobunjenika ubijeno je u borbi u blizini panamske granice, izvijestila je kolumbijska vojska u nedjelju. Šezdesetosatni sukob na sjeverozapadu Kolumbije, tijekom kojeg su marksistički pobunjenici namjeravali zarobiti oko 200 vojnika okončan je u nedjelju nakon što su pobunjenici napadnuti helikopterom. Kolumbija je desetljećima suočena s gerilskim napadima u kojima godišnje strada više tisuća ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙