FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

LONDON - Vlada svake države trebala bi imenovati ministra koji bi u dotičnoj državi koordinirao aktivnosti i odgovore na prijetnju ptičje gripe, kazao je u komentarima objavljenim u srijedu koordinator Ujedinjenih naroda (UN) za globalnu spremnost u slučaju izbijanja pandemije gripe David Nabarro. Nabarro je izjavio da će bliska suradnja među vladama biti ključna u savladavanju pandemije. Iz tog razloga, dodao je da bi volio vidjeti određenu osobu u svakoj vladi kojoj će biti dan autoritet da prikupi sve dijelove vlada zajedno radi pripreme brzog i učinkovitog odgovora u slučaju izbijanja pandemije, kazao je Nabarro za britanski list Times.

PRIŠTINA - Premda u Albaniji nema nijednog slučaja ptičje gripe vlada u Tirani odlučila je osnovati skupinu stručnjaka koja će pratiti opasnost od izbijanja te bolesti nakon što je u Grčkoj zabilježen slučaj zaraze. Međuresornu skupinu činit će zamjenici ministara zdravlja i poljoprivrede te tri stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije koji bi se trebali okupljati jednom tjedno, prenijela je Albanska telegrafska agencija (ATA). Albanska vlada priopćila je da je naručila 100.000 doza odgovarajućeg lijeka za slučaj izbijanja epidemije ptičje gripe.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina imat će priliku postati članicom NATO-a 2008. godine ispuni li do tada uvjete koji su pred nju postavljeni, ustvrdio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić nakon razgovora što ih je u utorak vodio s glavnim tajnikom Sjeveroatlanstkog saveza Jaap de Hoop Schefferom. Kako u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz", opredjeljenje sadašnjih članica NATO-a je da 2008. godine u ovaj savez uđu sve zemlje Zapadnog Balkana. Terzić je pojasnio kako mu je tijekom razgovora sa Schefferom ipak jasno stavljeno do znanja kako je uz ispunjenje tehničkih preduvjeta, za članstvo u NATO-u nužno osigurati da se preostali optuženici za ratne zločine koji su još na slobodi, prije svega Radovan Karadžić i Ratko Mladić, nađu u pritvoru u Den Hagu.

MIAMI - Uragan Wilma pokrenuo je blatna klizišta koja su usmrtila do 10 osoba na Haitiju u utorak, a uragan se trenutno kreće prema Meksičkom zaljevu na putu prema lošim vremenom devastiranoj južnoj Floridi preko koje bi trebao prijeći u subotu. Wilma je 21 tropski uragan koji se pojavio u ovogodišnjoj sezoni uragana na Atlantiku, koja traje još šest tjedana, čime je dostignut neslavni rekord iz 1933. godine. Snažna kiša koja je padala danima, a izazvana je tim uraganom, prouzročila je klizišta blata u kojima je usmrćeno najmanje sedam osoba, dok se predviđa da je još 10 osoba usmrćeno u planinskom dijelu Haitija, izvijestili su vladini dužnosnici na Haitiju.

NEW YORK - SAD ohrabruje približavanje Indije i Pakistana ali ne želi biti posrednik, posebice glede pitanja Kašmira, izjavio je američki državni podtajnik Nicholas Burns u New Yorku. Dodao je da je pitanje Kašmira tako osjetljivo u odnosima između Indije i Pakistana te da smatra kako je bolje ostaviti Indijce i Pakistance da na njemu porade zajedno.

JERUZALEM - Izrael planira trajno zabraniti palestinskim vozilima da koriste neke prometnice u Zapadnoj obali koje će biti rezervirane za promet Izraelaca, čulo se u srijedu na izraelskom vojnom radiju. Izraelska vojska trenutno razmatra plan realizacije trajnog razdvajanja kako bi se zajamčila sigurnost doseljenika, prema istom izvoru i drugim medijima. Izraelski visoki dužnosnik potvrdio je u srijedu postojanje takvog plana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙