FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Nema novih ideja o rješenju pitanja između Italije, Slovenije i Hrvatske

LJUBLJANA,18. listopada(Hina) - Tršćanski list "Primorski dnevnik" uutorak analizira odnose Italije, Slovenije i Hrvatske povodom sastankapredsjednika država srednje Europe održanog krajem prošlog tjedna uZagrebu, pri čemu ističe želju Italije da djeluje kao "motor Balkana",te spominje da na sastanku nije bilo novih ideja o tome kako riješitiotvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije.
LJUBLJANA,18. listopada(Hina) - Tršćanski list "Primorski dnevnik" u utorak analizira odnose Italije, Slovenije i Hrvatske povodom sastanka predsjednika država srednje Europe održanog krajem prošlog tjedna u Zagrebu, pri čemu ističe želju Italije da djeluje kao "motor Balkana", te spominje da na sastanku nije bilo novih ideja o tome kako riješiti otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije.

"Službenih razgovora Drnovšeka i Mesića nije bilo, ali su obojica zapravo priznala da je potrebno napraviti novi korak. Sve je jasnije da će netko morati 'baciti prvi kamen'. Pri tome ne treba zanemariti da bi Hrvatskoj koja se priprema na ulazak u EU koristilo da dođe do poboljšanja međudržavne atmosfere", piše list koji dodaje da bi taj potez morao doći s "karizmatičnog" mjesta što bi omogućilo da se otvorena pitanja riješe bilateralno.

"Često se u povijesti događalo da se do dobrih i dugoročnih rješenja došlo u najkompliciranijim prilikama, a jasno je da bi rješenje jednog pitanja olakšalo rješavanje drugih", piše list slovenske manjine u Trstu u vezi prijepora Slovenije i Hrvatske oko granice na moru.

"Potez (koji bi pomogao da se odnosi raspletu) trebao bi doći s nekog karizmatičnog mjesta. Europska unija bi to sigurno podržala jer su međunarodna posredovanja koja obično završe rješenjem kojim nitko nije zadovoljan dugotrajna i skupa", ocjenjuje se u komentaru "Primorskog dnevnika".

Na zagrebačkom summitu uz predsjednika Ciampija bio je i podtajnik u ministarstvu vanjskih poslova Antonione, što je karakteristično i odraz želje Italije da postane "motor" balkanske regije, ocjenjuje list. To je vidljivo i iz razgovora potpredsjednika talijanske vlade Gianfranca Finija koji je u razgovoru za časopis "Limes" pojasnio ambicije Italije na tom području, pojašnjava "Primorski list".

Fini je u razgovoru rekao da "Italija nastavlja s naporima kako bi zatvorila prazninu koja Balkan još uvijek dijeli od Bruxellesa" i da je "perspektiva tog područja multietnički suživot", piše "Primorski list". Hrvatska nastoji izbalansirati talijansku ulogu jačanjem odnosa s Madžarskom koja se zanima za hrvatski turizam i investicije u nekretnine, ocjena je tršćanskog lista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙