FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održana vojna vježba u Gašincima

GAŠINCI, 17. listopada 2005. (Hina) - Na vojnom poligonu Gašinci kodĐakova danas je u nazočnosti visokih vojnih i državnih dužnosnikaodržana vojna vježba "Prikaz mogućnosti vojnog poligona Gašinci -Pokaz 2005".
GAŠINCI, 17. listopada 2005. (Hina) - Na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova danas je u nazočnosti visokih vojnih i državnih dužnosnika održana vojna vježba "Prikaz mogućnosti vojnog poligona Gašinci - Pokaz 2005".

Vježbi su uz ostale bili nazočni predsjednik Republike Stjepan Mesić, ministar obrane Berislav Rončević, načelnik glavnog Stožera OS RH general Zbora Josip Lucić i njegov zamjenik general pukovnik Slavko Barić, te zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Marijan Mareković.

Uz multimedijalnu prezentaciju ovog vojnog poligona, održane su vježbe svladavanja NATO prepreka, mehaniziranog voda u napadu te nekoliko vježbi školskog gađanja. Vojna vježba pored ostalog obuhvatila je prikaze dekontaminacije materijalno-tehničkih sredstava, rada inženjerijske postrojbe, svladavanja vatrenih prepreka te prikaze bojevog gađanja protuoklopnim raketnim sustavima "Fagot" i "Maljutka" te minobacača od 120 mm.

Vojni poligon Gašinci udaljen je 14 kilometara sjeverozapadno od grada Đakova, obuhvaća površinu od 37,5 kvadratnih kilometara, a namijenjen je, među ostalim, za obuku na traci do razine satnije, za taktičke vježbe do razine bojne, školska gađanja oklopno-mehaniziranih postrojbi te pripremna i bojna gađanja iz pješačko i protuoklopnog naoružanja i dio topničkih gađanja.

Čestitajući sudionicima vježbe, predsjednik Mesić je kazao kako su posljednjih deset godina učinjeni značajni koraci na transformaciji obrambenog sustava koja ovisi i o financijskim sredstvima.

Ocijenio je kako se došlo do donje granice izdvajanja za taj sustav te kako bi svako dalje smanjivanje sredstava moglo ugroziti obrambene reforme.

"Ova je transformacija neizbježna i ona traži ne samo tehnološku modernizaciju, nego i stvaranje nove vojne kulture temeljene na našoj vojnoj tradiciji i zahtjevima vremena", dodao je predsjednik Mesić.

Nakon vježbe predsjednik Mesić je kazao kako ga je "iznenadila sjajna organizacija vježbe" te standardi ovoga vojnog poligona. Dodao je kako se poligon Gašinci može ponuditi i za vježbe stranih vojski nama prijateljskih zemalja.

Ministar Rončević izjavio je novinarima kako su poligoni Slunj i Gašinci prespektivni i da ih se planira razvijati, dodajući kako je u tijeku izrada dugoročnog plana razvoja OS RH do 2015. godine.

Najavio je kako će Predsjedniku Republike i Hrvatskom saboru uskoro uputiti plan vojnih vježbi za iduću godinu.

Zamoljen da prokomentira izjave američkog veleposlanika u RH Ralpha Franka da je Hrvatska ispunila samo 11 od ukupno 49 preduvjeta Akcijskog plana za članstvo u NATO Savezu (MAP) te da nije spremna za pristup NATO-u, ministar Rončević je kazao kako veleposlanik Frank ima podatak s kojim ne bi polemizirao, ali da je službeni ekspertni tim NATO-a rekao nešto sasvim drugo.

Na upit novinara je li izgladio nesporazume s ministrom Rončevićem, predsjednik Mesić je odgovorio kako "nisu imali nesporazume" već da on samo traži da se ministar i Ministarstvo drže zakona. "Dozvoljavam da je bilo nejasnoća, ali ih u ovoj zemlji više neće biti", dodao je Mesić.

"Imali smo određenih problema u komunikaciji, ali smo sjeli za stol i riješili odnose. Sada je komunikacija izravna i ja sam zadovoljan, a nadam se i Predsjednik", kazao je ministar Rončević.

Predsjednik Mesić danas će posjetiti i mjesto Podgorač kod Našica koje je pretrpjelo štete u poplavama i gdje pripadnici OS RH rade na čišćenju odvodnih kanala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙