FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekoudruge o vojnom vježbalištu "Eugen Kvaternik"

KARLOVAC, 23. rujna 2005. (Hina) - Udruga za zaštitu okoliša Karlovac iZelena mreža Karlovačke županije zatražile su na današnjoj tiskovnojkonferenciji da karlovačka Županijska skupština na sjednici 27. rujnaproširi dnevni red temom o korištenju Vojnog vježbališta "EugenKvaternik" u Slunju.
KARLOVAC, 23. rujna 2005. (Hina) - Udruga za zaštitu okoliša Karlovac i Zelena mreža Karlovačke županije zatražile su na današnjoj tiskovnoj konferenciji da karlovačka Županijska skupština na sjednici 27. rujna proširi dnevni red temom o korištenju Vojnog vježbališta "Eugen Kvaternik" u Slunju.

Razlog hitnosti je jedna od točaka dnevnog reda tekućeg zasjedanja Hrvatskog sabora, odnosno Zakon o prihvaćanju Memoranduma o suglasnosti Vlade RH i Europskog zapovjedništva (vojske SAD-a) o korištenju zračnog prostora, poligona, zračnih i pomorskih luka i objekata za obuku američkih oružanih snaga u Europi.

"Ako se Memorandum prihvati, to će za razvoj Slunja, Tounja, Josipdola i Plaškog biti, dugoročno gledano, ekonomska i ekološka katastrofa", rekao je slunjski gradski vijećnik Željko Rendulić. Podsjetio je da su i HSP i HSLS, kao stranke u vladajućoj koaliciji u Županijskoj skupštini, u predizbornoj kampanji naglašavali da u "sprječavanju internacionalizacije vojnog poligona u Slunju neće biti kompromisa".

Koordinatorica Zelene mreže Danica Benkek predočila je požurnicu koju je Zelena mreža uputila predsjedniku Županijske skupštine Ivanu Vučiću, ujedno i saborskom zastupniku i predsjedniku saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prostorno uređenje. Podsjetila je da se Ivan Vučić u ožujku ove godine na stručnom skupu Zelene mreže na temu vojnog vježbališta "izričito i nedvosmisleno odredio kako će se zauzeti da se ne intenzivira rad vojnog vježbališta, da se uvede monitoring te da se u konačnosti sanira i ne koristi u vojne svrhe".

Novinarima su predočene odluke vijećnika grada Slunja i vijećnika općina Josipdol, Tounj i Plaški kojima traže provođenje istih tih mjera sve do zatvaranja vježbališta, a grad Slunj traži u međuvremenu i uvođenje ekološke rente.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙