FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Transparency International za BiH: Zemlja sve korumpiranija

SARAJEVO,18. listopada(Hina) - Bosna i Hercegovina već treću godinu zaredom stoji sve lošije na popisu država u kojima je korupcija izraženiproblem, upozorio je u u utorak Boris Divjak, voditelj uredaorganizacije Transparency International (TI) za BiH, koja je i uSarajevu predstavila globalni indeks percepcije korupcije (CPI).
SARAJEVO,18. listopada(Hina) - Bosna i Hercegovina već treću godinu za redom stoji sve lošije na popisu država u kojima je korupcija izraženi problem, upozorio je u u utorak Boris Divjak, voditelj ureda organizacije Transparency International (TI) za BiH, koja je i u Sarajevu predstavila globalni indeks percepcije korupcije (CPI).

Procjena utjecaja korupcije na ukupno stanje u jednoj zemlji obuhvaća 159 država svijeta, a BiH je u nju uključena od 2003. godine.

Od tada, kada je svrstana na 70. mjesto na popisu zemalja s prisutnom korupcijom, BiH je pala na poziciju od 88. do 94. i u društvu je s državama poput Armenije, Gabona, Tanzanije ili Malija.

Globalni indeks percepcije korupcije u toj je zemlji s 3,1 u 2004. godini sada pao na 2,9.

Prema metodologiji TI-ja, ovakvi pokazatelji znak su kako je korupcija u jednoj zemlji definitivno izmakla svakoj kontroli.

"Ovo je deprimirajući rezultat i ukazuje na kontinuirani nedostatak vizije i strategije u borbi protiv korupcije", kazao je Divjak istaknuvši kako 2,9 od 10 mogućih bodova svrstava BiH u "najnerazvijeniju i najkorumpiraniju polovicu svijeta".

On posebice ukazuje na činjenicu da su zemlje u okruženju, poput Srbije i Crne Gore ili Makedonije, koje su proteklih godina važile za korumpiranije od BiH, sada značajno popravile svoju poziciju te da analize ukazuju na nastavak pozitivnih trendova u njima.

Prema procjenama TI za BiH, odgovornost za ovakvo stanje u zemlji prije svega je na domaćim političarima, no i na međunarodnoj zajednici koja nema jasno razrađene mehanizme za onemogućavanje ovakvih pojava niti "izlaznu strategiju" prijenosa odgovornosti na lokalne vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙