FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Djela francuskih impresionista u Beču

BEČ, 30. rujna 2005. (Hina) - "Impresionisti iz pariškog muzeja Mussed'Orsay" naziv je izložbe koja je u četvrtak navečer otvorena uLeopold muzeju u Beču.
BEČ, 30. rujna 2005. (Hina) - "Impresionisti iz pariškog muzeja Musse d'Orsay" naziv je izložbe koja je u četvrtak navečer otvorena u Leopold muzeju u Beču.

Izloženo je više od 40 majstorskih djela francuskih impresionista, koja su nastala od 1848. do 1914. godine. Izabrao ih je za bečku izložbu direktor Leopold muzeja Rudolf Leopold što je kulturna razmjena između dva muzeja.

Bečki muzej je posudio djela Egona Schielea, Gustava Klimta i Oscara Kokoschke za veliku izložbu u Parizu pod naslovom "Beč oko 1900."

Ovo je izložba velikih imena: Claude Moneta, Edouarda Maneta, Edgara Degasa, Paula Cesannea, Vincenta van Gogha, Camillea Pissarroa, Augustea Renoira, Pierra Bonnarda, Henry de Toulouse-Lautreca i mnogih drugih, naglasio je prigodom otvaranja izložbe direktor Leopold muzeja Rudolf Leopold dodavši da je ovo prvi put da pariški muzej D'Orsay posudi toliko radova impresionista odjednom. Također je rekao da je izložba jedna od najekskluzivnijih u Beču.

Više od stotinu godina oduševljava slikarstvo impresionista koje krase dvije značajke: trijumf boja i svjetla i prikazivanje života Pariza na prijelazu 19. u 20 stoljeće.

Od privatno organizirane izložbe godine 1874. u ateljeu fotografa Nadara u Parizu, gdje je između 165 djela bilo izloženo i Monetovo poznato djelo "Impression, soleil levant" i kada su ih pariški likovni kritičari podrugljivo nazivali impresionistima - počinje njihova uzlazna putanja. Skupina slikara oko Moneta, Maneta, Degasa i Pissarroa suprotstavila se akademskom slikanju, otvorivši vrata svojih ateljea, te slika u prirodi, na trgovima, kazalištu, realni život, doživljaj trenutka.

Svojim radom označili su početak klasične moderne. Danas su umjetnička djela impresionista među najskupljima na svijetu. Spadaju u državno blago Francuske sa stalnom postavom u Musee d'Orsay, nekadašnje zgrade pariškog kolodvora na obali Saine. Izložba u Beču se ocjenjuje kao francusko-austrijska kulturna razmjena na najvišem nivou. Održava se pod pokroviteljstvom austrijskog i francuskog predsjednika Heinza Fischera i Jacquesa Chiraca.

Izložba je osigurana na 500 milijuna eura, a otvorena je do 30. siječnja 2006. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙