FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija zadovoljna početkom pregovora RH-EU - analiza

ZAGREB/BEČ, 4. listopada 2005. (Hina/dpa) - Dok je prema otvaranjupregovora s Turskom pokazala visoku dozu rezerviranosti, Austrija jepresretna zbog istodobnog početka pregovora Europske unije i Hrvatske,zemlje čije je članstvo u Uniji predano zagovarala mjesecima, piše uutorak njemačka agencija dpa.
ZAGREB/BEČ, 4. listopada 2005. (Hina/dpa) - Dok je prema otvaranju pregovora s Turskom pokazala visoku dozu rezerviranosti, Austrija je presretna zbog istodobnog početka pregovora Europske unije i Hrvatske, zemlje čije je članstvo u Uniji predano zagovarala mjesecima, piše u utorak njemačka agencija dpa.

Nakon što je u ožujku 2005., došlo do odgode pregovora na neodređeno vrijeme, jer je hrvatska suradnja s Haškim sudom bila ocijenjena nepotpunom, glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u ponedjeljak je signalizirala obrat dodijelivši Zagrebu pozitivne bodove i davši time zeleno svjetlo za formalni početak pregovora s Bruxellesom.

U ranim jutarnjim satima u utorak bile su upriličene svečanosti otvaranja pregovora EU s Turskom, te zatim s Hrvatskom u Luxembourgu, gdje se u nedjelju i ponedjeljak vodio pravi mali rat živaca sve dok Austrija nije odustala od zahtjeva da se Turskoj ponudi "privilegirano partnerstvo" kao alternativa za punopravno članstvo.

Neki analitičari spekuliraju da tajming istodobnog otvaranja pregovora s dvije zemlje kandidatkinje nije bio nimalo slučajan i da je austrijska vlada odustajanje od svojih posebnih zahtjeva Turskoj uvjetovala započinjanjem pregovora s Hrvatskom.

Takve je spekulacije u utorak oštro opovrgnuo austrijski kancelar Wolfgang Schuessel.

Visokotiražni Kronen Zeitung u Beču jednostavno je komentirao da je "slučaj htio" da se dva pomaka nakon zastoja dogode istodobno.

Unutar Europske unije Austrija je među glavnim zagovarateljima hrvatskog članstva, a razlog tomu je prvenstveno gospodarske prirode, ocjenjuje u svojoj analizi njemačka agencija dpa.

Austrija je već sada najveći strani ulagač u Hrvatsku i nada se nastavku takvoga trenda, piše dpa i prenosi da je Udruga austrijskih industrijalaca (IV) podzravila otvaranje pregovora sa Zagrebom kao "prekretnicu koja će označiti početak zajedničkog rasta srednjoeuropske i istočnoeuropske gospodarske regije".

"Nadamo se da će pregovori dobro teći i dovesti do pozitivnog rezultata čim prije moguće", rekao je glavni tajnik IV-a Markus Beyrer.

Ocijenio je da se s izgledima za skorašnji pristup Hrvatske otvaraju veće mogućnosti za austrijske tvrtke i da će članstvo jamčiti pravnu sigurnost.

No već i sadašnje stanje je impresivno, napominje dpa te navodi da je Austrija vodeća među stranim ulagačima u Hrvatsku s 2,6 milijardi eura.

Austrijske tvrtke zagrizle su u gotovo sve sektore, a Gospodarska komara išla je čak tako daleko da je u zadnjem izvješću Hrvatsku nazvala "proširenim domaćim tržištem", piše njemačka agencija.

Prošle je godine nastavljen rast ulaganja Austrijanaca osobito u turizmu i na tržištu nekretnina, a najveći je projekt grupe Austrian Arcotel s hotelom u Zagrebu.

U bankarskom te u osiguravajućem sektoru u Hrvatskoj su već zastupljene sve veće austrijske tvrtke: Erste Bank, Bank Austrija/HVB, Raiffeisen, Generali i Uniqa.

Jednako je dojmljiv popis austrijskih građevinskih tvrtki ili trgovačkih lanaca kao što su Rewe/Billa, Spar ili Palmers.

Prisutna je i telefonska kompanija Mobilkom ili naftna tvrtka OMV.

Nakon kraćeg zastoja 2003., austrijski izvoz u Hrvatsku ponovo je snažno porastao za 18 posto prošle godine na iznos od 1,2 milijardi eura. Austrijski suficit od 636 milijuna bio je među najvećima ikad dostignutima za bilo koju zemlju u svijetu.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kazao je je kako treba računati s hrvatskim ulaskom u EU 2008., ali i upozorio "na golem posao koji predstoji kako bi se hrvatskim građanima osigurala bolja budućnost".

Agencija dpa zaključuje da na čelu zemalja EU-a koje pozdravljaju budući ulazak Hrvatske stoji Austrija čekajući je široko raširenih ruku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙