FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvanredni sastanak vijeća EU-a o Turskoj

LUXEMBOURG, 2. listopada 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslovaEuropske unije okupit će se u nedjelju navečer na izvanrednom sastankuu Luxembourgu, kako bi pokušali u posljednji trenutak ukloniti zadnjuprepreku za otvaranje pregovora s Turskom, što je predviđeno zaponedjeljak.
LUXEMBOURG, 2. listopada 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslova Europske unije okupit će se u nedjelju navečer na izvanrednom sastanku u Luxembourgu, kako bi pokušali u posljednji trenutak ukloniti zadnju prepreku za otvaranje pregovora s Turskom, što je predviđeno za ponedjeljak.

Zbog inzistiranja Austrije da se u pregovarački okvir izrijekom navede alternativa punopravnom članstvu, EU još nije usvojila taj dokument, koji se mora donijeti jednoglasno i bez kojeg pregovori ne mogu početi. Uz to Austrija inzistira da se pregovori s Hrvatskom odmah otvore, tako da nije isključeno da će se i o Hrvatskoj razgovarati u nedjelju navečer, iako je, prema prijedlogu dnevnog reda britanskog predsjedništva, rasprava o Hrvatskoj predviđena u ponedjeljak na redovitom sastanku Vijeća EU-a odmah nakon sastanka Radne skupine za procjenu suradnje s Haškim sudom.

Prije ministarskog sastanka, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw imat će odvojen razgovor s austrijskom kolegicom Ursulom Plassnik.

Britansko predsjedništvo EU-a, koje snažno podržava Tursku, najavilo je odlučnost da se dogovor o Turskoj postigne u nedjelju kako bi tursko izaslanstvo moglo krenuti prema Luxembourgu na svečanost otvaranja pregovora. Turci su najavili da neće kretati na put dok ne vide da su uklonjene sve prepreke za otvaranje pregovora.

Više diplomatskih izvora najavljuje da bi se tvrdo stajalište Austrije prema Turskoj moglo omekšati davanjem zelenog svjetla Hrvatskoj, iako svi službeno tvrde da ta dva pitanja nisu povezana.

Austrija je nakon višednevnog pritiska na nju, još više zaoštrila svoje stajalište. Beč traži tri promjene u predloženom pregovaračkom okviru. Da se iz tog teksta izbaci da je članstvo Turske u EU zajednički cilj pregovora, da se kao alternativa članstvu ubaci "najčvršće moguće veze" s EU-u te da se kod odlučivanja o ulasku uzme u obzir "apsorpcijske sposobnosti" EU-a.

Prema nekim izvorima, Austrija bi mogla biti sklonija kompromisu kada se zatvore birališta u Štajerskoj. Austrijska javnost je najmanje sklona ulasku Turske u EU - čak 80 građana je protiv, a samo 10 posto podržava ulazak te velike muslimanske zemlje, koja leži na dva kontinenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙