FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veliki događaj za Hrvatsku ostao u sjeni zbog pregovora s Tuskom

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Veliki događaj za Hrvatsku,otvaranje pregovora o punopravnom članstvu s Europskom unijom,svjetski tisak je u utorak uglavnom prenio samo u nekoliko rečenica,budući da je ta vijest pala u sjenu otvaranja pregovora s Turskom,prvom muslimanskom zemljom koja je započela pregovore s EU-om nakonviše od 40 godina čekanja.
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Veliki događaj za Hrvatsku, otvaranje pregovora o punopravnom članstvu s Europskom unijom, svjetski tisak je u utorak uglavnom prenio samo u nekoliko rečenica, budući da je ta vijest pala u sjenu otvaranja pregovora s Turskom, prvom muslimanskom zemljom koja je započela pregovore s EU-om nakon više od 40 godina čekanja.

Britanski Times piše, kao i većina medija koji su početak pregovora s Hrvatskom usput spomenuli u tekstovima o Turskoj, da je Austrija prihvatila pregovarački okvir za Tursku u zamjenu za "otvaranje pregovora o članstvu s njezinom bliskom saveznicom Hrvatskom".

Times, kao i većina drugih medija, podsjetio je da je EU odgodila pregovore s Hrvatskom u ožujku jer se smatralo da Zagreb štiti odbjeglog osumnjičenika za ratne zločine, generala Antu Gotovinu.

Dogovor s Austrijom oko pregovaračkog okvira za Tursku postignut je gotovo istodobno kada je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte dala ocjenu o punoj suradnji Hrvatske s Haškim sudom, navodi Times. Postoje spekulacije je Austrija popustila oko Turske tek kada je Hrvatska dobila zeleno svjetlo.

"Izvješće (Del Ponte), za koje su diplomati priznali da je bilo iznenađujuće pozitivno, otvorilo je put za trenutačno otvaranje pregovora s Hrvatskom", piše Times.

"Britanski diplomati ustrajali su na tome da ta dva događaja nisu bila povezana, ali drugi su bili više skeptični", dodaje list.

BBC je posvetio odvojen tekst Hrvatskoj u kojem navodi da je "nakon odgode u ožujku, sedam mjeseci kasnije Zagreb od Unije na popravnom ispitu dobio prolaznu ocjenu, a nju mu je osiguralo pozitivno izvješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte".

Uz priznanje da Zagreb u posljednjih nekoliko tjedana gotovo školski uzorno surađuje s njezinim uredom, nastavio je BBC, Del Ponte ipak nije zaboravila podsjetiti na kariku koja još uvijek nedostaje.

"Nemojte zaboraviti da sam naravno i dalje razočarana što Gotovina nije u Den Haagu, ali nadam se da će doći brzo i ne zaboravite da su (Radovan) Karadžić i (Ratko) Mladić još uvijek na slobodi. Deset godina nakon Srebrenice, nakon što su optuženi, nakon Daytona - nisu u Den Haagu", prenosi BBC Del Ponte, dodajući kako se u zaključcima Vijeća kaže da svaki negativni bod i zastoj u suradnji, može ugroziti pregovore, odnosno potpuno ih obustaviti.

Glas Amerike javlja da nakon otvaranja pregovora s Hrvatskom "prvo slijedi utvrđivanje proceduralnih pitanja, a budući da su spremni pregovarački timovi i Hrvatske i Europske komisije prva faza pregovora, screening ili provjera usklađenosti hrvatskih zakona s Unijinom zakonskom bazom ili pravnom stečevinom, na početak se neće predugo čekati".

"I rokovi obavezuju - 2009. godina je nekakav cilj, pogotovo stoga što je to godina izbora za Europski parlament i novu Europsku Komisiju, sa hrvatskim predstavnicima. No to je daleka budućnost. Postoje i ograde sa još uvijek aktualnim Den Haagom: ukoliko se ne dogodi sve osim potpune suradnje, aktivira se paragraf 12. pregovaračkog okvira koji omogućuje europskoj Komisiji brzu suspenziju pregovora", javlja Glas Amerike.

Independent u svom članku o otvaranju pregovora s Turskom piše da je EU također "dala zeleno svjetlo za pokretanje pregovora o članstvu s Hrvatskom - saveznicom Austrije".

"Izgledi za pregovore o članstvu sa Zagrebom omogućili su da Austrija popusti oko Turske", piše Independent.

USA Today online piše da je "Hrvatska konačno započela odgođene pregovore o članstvu s EU" nakon što je Del Ponte rekla da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom.

Hrvatska je imala, piše dalje USA Today, snažnu potporu susjedne Austrije, koja se zalagala da se u pregovarački okvir za Tursku umjesto odredbe da će pregovori završiti punopravnim članstvom unese kao alternativa "privilegirano partnerstvo".

Prema USA Todayu, zbog iznenađujuće pozitivnog izvješća Del Ponte bilo je sugestija da je ona "možda bila pod pritiskom dok ga je sastavljala".

Međutim, ona je ustvrdila da nije bila pod pritiskom i da "ljudi znaju da ju pritisak ne može natjerati da promijeni mišljenje", prenosi USA Today.

Ruski dnevnik Pravda također je zabilježio otvaranje pregovora između Hrvatske i EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙