FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Političko nasilje u svijetu u padu, osim terorizma

NEW YORK, 17. listopada 2005. (Hina/AFP) - Svi oblici političkognasilja u svijetu, osim međunarodnog terorizma, u padu su unazadpetnaest godina, pokazalo je ispitivanje skupine za sveučilišnaistraživanja objavljeno u ponedjeljak.
NEW YORK, 17. listopada 2005. (Hina/AFP) - Svi oblici političkog nasilja u svijetu, osim međunarodnog terorizma, u padu su unazad petnaest godina, pokazalo je ispitivanje skupine za sveučilišna istraživanja objavljeno u ponedjeljak.

Prema izvješću o sukobima u svijetu koji je izradio Human Security Centre, oružani sukobi, genocidi, kršenja ljudskih prava, vojni udari i međunarodne krize općenito se u padu od početka devedesetih godina. Jedino je međunarodni terorizam u porastu.

Broj oružanih sukoba u svijetu tako je pao za 40 posto od 1992. godine, tvrdi se u tom ispitivanju. Najsmrtonosniji - oni u kojima je najmanje 1000 mrtvih na bojnom polju godišnje - u padu su čak 80 posto.

Međunarodne krize, često uzrok tih sukoba, smanjile su se za 70 posto između 1981. i 2001. godine, prema tom dokumentu. Međudržavni ratovi postali su rjeđi i predstavljaju manje od pet posto oružanih sukoba danas. Vojni udari i pokušaji udara smanjeni su za 60 posto od 1963. godine. Te ih je godine bilo 25. Godine 2004. pobrojano je 10 pokušaja, svi neuspjeli.

Andrew Mack, direktor Human Security Centra pri sveučilištu Britanske Kolumbije u Kanadi, objasnio je novinarima da je ta pomalo neočekivana statistika posljedica triju glavnih čimbenika: "završetka kolonijalizma, završetka Hladnog rata i znatnog povećanja aktivnosti oko sprečavanja sukoba i očuvanja mira UN-a".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙