FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najnoviji podaci: 32 mrtva i 101 ranjen u napadima na Baliju

ZAGREB/DŽAKARTA, 1. listopada 2005. (Hina) - U napadima na Baliju,koji su očito počinili teroristi, po najnovijim podacima, najmanje su32 osobe poginule, a 101 je ranjena, prenosi agencija France presse.
ZAGREB/DŽAKARTA, 1. listopada 2005. (Hina) - U napadima na Baliju, koji su očito počinili teroristi, po najnovijim podacima, najmanje su 32 osobe poginule, a 101 je ranjena, prenosi agencija France presse.

Agencija dodaje da je indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono potvrdio da se radi o "terorističkom napadu".

"Jasno je da se radi o terorističkim napadima", rekao je šef države u izjavi koju je prenijela televizija.

Nekoliko bombi gotovo je istovremeno eksplodiralo u dvama turističkim područjima na Baliju u subotu. Bombe su eksplodirale u 19.30 po lokalnom vremenu u dvama restoranima punim stranaca i Indonežana, na području poznate plaže Jimbaran i u blizini prepunog kupovnog centra gradića Kuta.

Indonezijska vlada sazvala je za subotu navečer sastanak šefova policije, vojske i indonezijskih tajnih službi na vojnom aerodromu Halim kod Džakarte.

Eksplozije su se dogodile gotovo točno u dan kad su gerilci skupine Džama Islamija koja je povezana s mrežom al-Qaidom u ljetovalištu Kuta u toj zemlji 2002. ubile nekoliko stotina ljudi, uglavnom stranaca.

Australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer izjavio je da bi i za današnji napad mogla biti odgovorna Džama Islamija.

"Mi vjerujemo da se gotovo sigurno radi o terorističkom napadu" i "smatramo da je taj napad izvršila organizacija kao što je Džama Islamija", rekao je Downer za australski radio.

Napade na Baliju odmah su osudile Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska.

"SAD su uz indonezijski narod i vladu", rekla je američka državna tajnica Condoleezza Rice.

"Izražavamo najdublju sućut obiteljima žrtava i stanovnicima Balija koji su već i prije doživjeli nepotrebno nasilje", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Erin Healy i istaknula da su SAD spremne pomoći Indoneziji na bilo koji način.

Kako prenosi agencija AP, britanski premijer Tony Blair osudio je "užasne napade na Baliju" i obećao je svoju potporu borbi indonezijske vlade protiv terorizma.

Francuski predsjednik Jacques Chirac poslao je pismo svom indonezijskom kolegi u kojem osuđuje napade i izražava sućut obiteljima žrtava.

"Vijest o groznim napadima koji su izvršeni na Baliju primio sam sa zaprepaštenjem i žalošću. Francuska najsnažnije osuđuje te stravične napade", rekao je Chirac u pismu.

Napade je osudio i glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙