FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush rekao da je spriječeno 10 terorističkih zavjera od 9. rujna 2001.

WASHINGTON, 7. listopada (Hina) - Američki predsjednik George W. Bushrekao je u četvrtak da su Sjedinjene Države i njezini savezniciosujetili najmanje 10 ozbiljnih terorističkih zavjera al Qaede odnapada na SAD 11. rujna 2001. od kojih tri za napade u SAD-u.
WASHINGTON, 7. listopada (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u četvrtak da su Sjedinjene Države i njezini saveznici osujetili najmanje 10 ozbiljnih terorističkih zavjera al Qaede od napada na SAD 11. rujna 2001. od kojih tri za napade u SAD-u.

Bushovo otkriće došlo je u govoru o borbi protiv terorizma u kojem je Irak nazvao središnjom bojišnicom u ratu protiv terorista u kojem islamski militantni žele kontrolom nad jednom zemljom okupiti muslimanske mase u regiji i uspostaviti islamsko carstvo od Španjolske do Indonezije.

Bush nije dao pojedinosti spriječenih zavjera, ali je kasnije Bijela kuća objavila o kojim terorističkim planovima se radilo.

Bijela kuća je rekla da su sredinom 2002. i sredinom 2003. spriječeni planovi za napade otetim komercijalnim zrakoplovima na ciljeve na zapadnoj i istočnoj obali Sjedinjenih Država.

U prvom slučaju među zavjerenicima je bio i najmanje jedan značajni planer operacija koji je sudjelovao i u planiranju napada na SAD 11. rujna 2001.

U svibnju 2002. SAD je poremetio i zavjeru za dizanje u zrak stambenih zgrada u Sjedinjenim Državama u kojoj je kao jedan od terorista sudjelovao i Amerikanac Jose Padilla. On je također razmatrao i mogućnost da u SAD-u izazove eksploziju radioaktivne "prljave bombe".

Bijela kuća je među slučajevima spriječenih terorističkih zavjera navela i planove al Qaede za napad eksplozivom na ciljeve u gradovima Velike Britanije sredinom 2004., plan za niz bombaških napada u toj zemlji u proljeće 2004. te plan za napad otetim komercijalnim zrakoplovima na zrakoplovnu luku Heathrow 2003.

Osim toga, rekla je Bijela kuća, 2003. poremećen je i plan za terorističke napade na zapadnjake u Karačiju u Pakistanu.

Krajem 2002. i u 2003. spriječena je zavjera operativaca al Qaede za napad na brodove u Arapskom zaljevu, u 2002. za napad na brodove u moreuzu Hormuz, a 2003. planovi napada na jedno turističko mjesto izvan SAD-a, navela je Bijela kuća.

Bush je također kazao kako je zaustavljeno najmanje pet pokušaja al Qaede da istraži moguće ciljeve u Sjedinjenim Državama i ubaci svoje operativce u zemlju.

Bijela kuća je navela da je jedan od tih slučajeva uhićenje 2003. Iyamana Farisa, vozača kamiona iz Columbusa u Ohiou, koji je istraživao mogućnost razaranja mosta Brooklyn u New Yorku i na sudu priznao krivnju za pomaganje al Qaede.

Među slučajevima je i pojedinac kojega je al Qaeda zadužila da istraži mogućnost napada na ciljeve američke vlade i turistička mjesta u SAD-u 2003. i 2004. te osoba koja je imala zadaću prikupiti informacije o mogućim napadima na benzinske crpke u Americi.

U 2001. američke vlasti su uhitile osobu koju je al Qaeda poslala da pomogne napade na SAD nakon 11. rujna 2001., a u 2003. jedan čelnik al Qaede je zadužio jednu osobu da provede izviđanje naseljenih područja u SAD-u, rekla je Bijela kuća.

Bush je istaknuo navedene slučajeve kao uspjehe u borbi protiv terorista koji su do sada uglavnom bili nepoznati javnosti. "Zbog ovoga stalnog napretka neprijatelj je ranjen, ali je još uvijek sposoban za globalne operacije", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙