FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice traži mjesto za novu bazu u srednjoj Aziji?

MOSKVA, 11. listopada 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice je na turneji po središnjoj Aziji kako bi našlamjesto za američku vojnu bazu i kako bi potaknula osnivanje noveregionalne organizacije bez Rusije, Kine i Irana, tvrdi u utorak ruskidnevni list Kommersant, dok je sama tajnica izjavila kako SAD-u netrebaju nove vojne baze za borbu protiv terorizma.
MOSKVA, 11. listopada 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice je na turneji po središnjoj Aziji kako bi našla mjesto za američku vojnu bazu i kako bi potaknula osnivanje nove regionalne organizacije bez Rusije, Kine i Irana, tvrdi u utorak ruski dnevni list Kommersant, dok je sama tajnica izjavila kako SAD-u ne trebaju nove vojne baze za borbu protiv terorizma.

"Turneja američke državne tajnice treba riješiti dva problema važna za SAD. Prvo pronaći mjesto na koje bi prebacili vojnu bazu protjeranu iz Uzbekistana, a drugo uvjeriti čelnike zemalja da osnuju regionalnu organizaciju bez sudjelovanja Rusije, Kine i Irana", piše ruski dnevni list u utorak.

Za razliku od ruskog lista, američka agencija AP prenosi kako je tajnica u razgovoru s američkim vojnicima stacioniranim u Kirgistanu rekla da SAD ne trebaju nove vojne baze za borbu protiv terorizma, a da je njihov zadatak da u bivšim sovjetskim republikama pomognu u očuvanju mladih demokracija.

Rice je stigla u utorak u Biškek, glavni grad Kirgistana, prvu etapu svoje turneje po srednjoj Aziji, a zatim će otputovati u Afganistan, Kazahstan i Tadžikistan.

Odnosi Washingtona s bivšim sovjetskim republikama srednje Azije, koji su postali jako bliski nakon atentata u rujnu 2001., nedavno su postali labaviji i što bio se trebalo popraviti nakon puta Condoleezze Rice, piše Kommersant.

Susret ruskog predsjednika Vladimira Putina s predsjednikom Tadžikistana Emomali Rakhmonovim prošlog tjedana bio je posvećen mogućnosti da Sjedinjene Države postave vojnu bazu u Tadžikistanu.

"Putin je uvjerio svog tadžikistanskog kolegu da ne prihvati američki prijedlog", piše list i dodaje da smatra da će Rice pokušati navesti Rakhmonova da promijeni stajalište.

Tadžikistanski predsjednik je rekao u nekoliko navrata da neće dopustiti Amerikancima uvođenje vojne nazočnosti u njegovu zemlju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙