FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Iz riznice franjevačkog samostana u Virovitici"

VIROVITICA, 17. listopada 2005. (Hina) - Izložba "Iz riznicefranjevačkog samostana u Virovitici" otvorena je večeras u Virovitici,u povodu međunarodnog simpozija "725 godina franjevaca u Virovitici"koji se održava od 17. do 19. listopada.
VIROVITICA, 17. listopada 2005. (Hina) - Izložba "Iz riznice franjevačkog samostana u Virovitici" otvorena je večeras u Virovitici, u povodu međunarodnog simpozija "725 godina franjevaca u Virovitici" koji se održava od 17. do 19. listopada.

Izložbu su priredili Franjevački samostan i Gradski muzej u Virovitici, a zamišljena je kao kulturno-povijesna izložba koja bi izborom predmeta iz bogate riznice samostana i crkve predstavila presjek djelovanja franjevaca u Virovitici.

"Na izložbi se uz već izlagane predmete prvi put stručnoj i široj javnosti predstavlja izbor građe iz bogate arhivske, umjetničke i knjižne baštine, koja nije do sada izlagana", rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Dubravka Sabolić.

Izloženo je vrlo vrijedno crkveno posuđe iz XVIII. i XIX. stoljeća iz župne crkve sv. Roka, dokumenti o povratku franjevaca u Viroviticu 1864., predmeti iz kapele koju je velikaška obitelj Pejačević uredila u jednoj od kula virovitičke utvrde te vrijedne i rijetke vjerske, medicinske i ljekarničke knjige iz XVI., XVII. i XVIII. stoljeća. Crkveno ruho na izložbi je predstavljeno kazulama i dalmatikom iz XVIII. i XIX. stoljeća.

Izložbu je otvorio gvardijan virovitičkog samostana fra Robert Perišić.

Skup "725 godina franjevaca u Virovitici", na kojem će u franjevačkom samostanu u Virovitici sudjelovati dvadesetak stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, priredili su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku, Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, Franjevačka provincija sv. Ivana Kapistrana u Budimpešti i Franjevački samostan u Virovitici.

Pokrovitelj je generalni ministar Reda manje braće fra Jose Rodriquez Carballo iz Rima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙