FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Otvorena izložba grafika F. Hundertwassera

ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Izložba grafika austrijskogumjetnika svjetskog ugleda Friedensreicha Hundertwassera otvorena jevečeras u zagrebačkoj galeriji "Mona Lisa".
ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Izložba grafika austrijskog umjetnika svjetskog ugleda Friedensreicha Hundertwassera otvorena je večeras u zagrebačkoj galeriji "Mona Lisa".

Izložba Hundertwasserovih grafika, koja će u Zagrebu biti otvorena od 5. listopada do 5. studenoga, ostvarena je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu i Zakladom "Infeld" u Beču.

Izložba pokazuje izbor iz 122 grafike koje je austrijski kolekcionar Peter Infeld, nazočan na zagrebačkoj izložbi, skupljao 60-ih godina, uključivo Hundertwasserove najvažnije radove, kao i desetodijelnu mapu "Kišni dan". Posebnost izložbe su litografski listovi iz Rotaprint-mape, koje je 1951. crtao na aluminijskim i cinkovim folijama.

Pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan je, zahvalivši kolekcionaru Infeldu i vlasniku Galerije Martinu Hencu na pripremi izložbe, dodao kako je ta izložba ujedno i plod čvrsta prijateljstva i suradnje dvaju slikara: Hundertwassera i Vojislava Voje Radoičića te austrijskog i hrvatskog naroda.

"Izložba grafika Friedensreicha Hundertwassera, višeslojna i strasna umjetnika, učvrstit će tradicionalno dobre kulturne austrijsko-hrvatske veze", ocijenila je, otvarajući izložbu, austrijska veleposlanica u Hrvatskoj Helga Konrad. Podsjetila je da je Hundertwasser svoju revolucionarnu snagu pokazao i u arhitektonskim djelima i ekološkim idejama.

Hundertwasser (1928.-1999.) jedan od najvećih austrijskih likovnih umjetnika 20. stoljeća. Bio je arhitekt, slikar, grafičar i mirovni aktivist.

Zbirka njegovih grafika prije Zagreba bila je postavljena u Infeldovoj galeriji u Dobrinju na otoku Krku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙