FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati
ZAGREB, 17. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati

ZAGREB - Pri sastavljanju Pregovaračkog tima za pregovore s EU-om zanemarena je stranačka pripadnost kandidata, a glavni kriterij je bio stručnost, izjavio je u ponedjeljak hrvatski premijer Ivo Sanader na predstavljanju Državnog izaslanstva i Pregovaračkog tima. "Potpuno je zanemarena stranačka pripadnost, a presudni su bili poznavanje engleskog jezika, stručnost i vještina pregovaranja", kazao je Sanader u Banskim dvorima na prvom sastanku Državnog izaslanstva i Pregovaračkog tima. Sanader je istaknuo da će se u pregovorima s EU-om naglasak staviti "na kvalitetu i dobar ishod pregovora". "Rokovi nisu važni, iako bi bilo lijepo da uđemo 2009." kako bi hrvatski građani mogli sudjelovati na izborima za Europski parlament.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i voditeljica Državnog izaslanstva Kolinda Grabar-Kitarović najavila je na predstavljanju Pregovaračkog tima za pregovore s EU-om da će se do kraja ove godine provesti postupak screeninga, analitičkog pregleda usklađenosti zakonodavstva, za sedam poglavlja Europske pravne stečevine - znanost i istraživanje, kultura i obrazovanje, javne nabave, tržišno natjecanje, pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, sloboda kretanja kapitala i poljoprivreda i ruralni razvoj. Glavni pregovarač Vladimir Drobnjak je predstavio 13 voditelja pregovaračkih skupina te voditelje radnih skupina za svako pojedino poglavlje, svrstanih po srodnosti tema.

LJUBLJANA - Hrvatski prijedlog da se pitanje granice na moru riješi arbitražom nikako ne znači zaoštravanje odnosa sa Slovenijom, nego upravo suprotno, iznijela je u razgovoru za ljubljanski tjednik "Mladina" od ponedjeljka ministrica za vanjske poslove i europske integracije Kolinda Grabar Kitarović. Pojasnila je da Hrvatska kao prvi korak predlaže sastanak državnih tajnika u ministarstvima vanjskih poslova kako bi se razgovaralo o pojedinostima prijedloga, a kasnije bi se u međusobnom dijalogu obostrano dogovorilo kojoj će se međunarodnoj pravnoj ustanovi prepustiti pitanje koje dvije države do sada nisu uspjele riješiti bilateralnim dogovorom.

ZAGREB/MOSKVA - Organizacija za europsku sigurnost i suradnju namjerava obvezati zemlje članice da poštuju načelo "izručenja ili izvođenja pred sud" osumnjičenih terorista, izjavio je predsjedavajući OESS-a, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, u intervjuu za jednu rusku novinsku agenciju objavljenom u ponedjeljak. "U pripremi je rezolucija u kojoj će biti navedene konkretne obveze, a koja će vjerojatno biti usvojena na sastanku ministara vanjskih poslova OESS-a koji će se održati u prosincu u Ljubljani", rekao je Rupel za Interfax. Rupel smatra da je "reforma OESS-a neophodna uzevši u obzir novo stanje u području sigurnosti do kojeg je došlo u posljednje vrijeme".

OSLO - Koalicija lijevog centra oformila je u ponedjeljak prvu norvešku većinsku vladu u zadnjih 20 godina, obećavši da će povećati poreze i socijalna davanja te smanjiti društvenu nejednakost. Rekordne cijene nafte i niske kamatne stope potaknule su gospodarski rast u tom trećem svjetskom izvozniku nafte, no prošloga mjeseca Norvežani su vladu desnog centra koja je rezala poreze zamijenili tzv. "crveno-zelenim" savezom. Novi premijer Jens Stoltenberg (46), čelnik Laburističke stranke, posjetio je kralja Haralda kako bi mu predstavio kabinet od 19 članova u kojemu ima devet žena i čija je prosječna dob 44 godine.

DEN HAAG - Američki odvjetnik Matt Henessy, branitelj Mladena Naletilića Tute pred Haškim sudom (ICTY) najavio je u ponedjeljak, na početku žalbene rasprave u "predmetu Tuta i Štela", kako će obrana tražiti da se kazna izrečena njegovu branjeniku smanji sa 20 na najviše osam godina zatvora, zbog neusklađenosti s dosadašnjom praksom ICTY-e te niza činjeničnih i pravnih grešaka u presudi. On je napomenuo kako je ICTY do sada izrekao samo 15-ak kazni od 20 i više godina i to za znatno teže zločine od onih za koje je osuđen Naletilić. "Držim da bi najadekvatnija kazna bila najviše do osam godina zatvora a možda i manje", dodao je.

BAGDAD - Oko sedamdeset pobunjenika poginulo je u nedjelju u zračnim napadima američke vojske u području Ramadija, zapadno od Bagdada, izvijestili su u ponedjeljak američki vojni izvori. "Koalicijske snage nastavile su akcije usmjerene protiv pobunjenika u određenim dijelovima pokrajine Al-Anbar, gdje je u nedjelju poginulo oko 70 terorista", stoji u priopćenju američke vojske. Pobunjenici su stradali tijekom dva zračna napada izvedena u regiji Abu Faraj, sjeverno od Ramadija.

ANKARA - Turski grad Izmir i okolicu pogodio je u ponedjeljak u 8,45 minuta po lokalnom vremenu dosta snažan potres čija je snaga u epicentru iznosila 5,7 stupnjeva Richterove ljestvice. Prema riječima guvernera izmirske provincije Oguza Kagana, prva izvješća sa terena pokazuju da nije bilo ljudskih žrtava i ozbiljnije materijalne štete. Turska državna rtv mreža prenijela je također da je više stanovnika prebačeno u izmirske bolnice usljed pretrpljenog šoka. Epicentar pomicanja tla bio je u egejskom moru.

RIM - Za premijerskog kandidata lijevog centra, na izborima na kojima su u nedjelju od 8 do 22 sata glasovali birači lijevog centra, gotovo plebiscitarno, sa 74,6 posto glasova, izabran je bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi, dok se na birališta odazvalo više od tri milijuna Talijana. Birači su na desetak tisuća brališta čekali i u dugim redovima kako bi izrazili svoje mišljenje o premijerskom kandidatu lijevog centra. Pritom je svaki potpisao i program Lijevog centra i uplatio najmanje po jedan euro potpore. Prodi je u ponedjeljak izjavio kako iz rezultata proizlazi jasna odgovornost koju su mu dali birači da načini program i koordinira akcijama, te je izrazio volju za stvaranjem jedinstvene stranke lijevog centra.

JERUZALEM - Izrael je suspendirao sigurnosne kontakte s palestinskim vlastima nakon što su palestinski militanti na Zapadnoj obali u nedjelju ubili troje židovskih naseljenika, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova. Privremeno su suspendirani kontakti između ministarstva obrane i vojnog osoblja i palestinske strane, rekao je glasnogovornik. Također, izraelski dužnosnici najavili su da će vojska ponovno uvesti neka ograničenja na kretanje Palestinaca na Zapadnoj obali koja su ukinuta u sklopu mirovnih napora zadnjih mjeseci. Odgovornost za napade preuzele su Brigade mučenika al-Aqse, oružano krilo Fataha. Ubijeno je troje naseljenika, a šestero je ozlijeđeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙