FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kitarović: Arbitražom bi se rasteretili odnosi sa Slovenijom

LJUBLJANA,17. listopada 2005.(Hina) - Hrvatski prijedlog da se pitanjegranice na moru riješi arbitražom nikako ne znači zaoštravanje odnosasa Slovenijom, nego upravo suprotno, iznijela je u razgovoru zaljubljanski tjednik "Mladina" od ponedjeljka ministrica za vanjskeposlove i europske integracije Kolinda Grabar Kitarović.
LJUBLJANA,17. listopada 2005.(Hina) - Hrvatski prijedlog da se pitanje granice na moru riješi arbitražom nikako ne znači zaoštravanje odnosa sa Slovenijom, nego upravo suprotno, iznijela je u razgovoru za ljubljanski tjednik "Mladina" od ponedjeljka ministrica za vanjske poslove i europske integracije Kolinda Grabar Kitarović.

"To nije zaoštravanje nego upravo suprotno jer smatramo da bi to pomoglo rasterećenju sadašnjih napetosti i omogućilo da se koncentriramo na razvoj gospodarskih odnosa, malogranične suradnje i druga pitanja", rekla je u razgovoru hrvatska ministrica. Pojasnila je da Hrvatska kao prvi korak predlaže sastanak državnih tajnika u ministarstvima vanjskih poslova kako bi se razgovaralo o pojedinostima prijedloga, a kasnije bi se u međusobnom dijalogu obostrano dogovorilo kojoj će se međunarodnoj pravnoj ustanovi prepustiti pitanje koje dvije države do sada nisu uspjele riješiti bilateralnim dogovorom.

"Ministru Dimiriju Rupelu ovih ću dana predložiti da ponovo prouči hrvatska stajališta", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je također ponovila poznato stajalište da tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan kojim Slovenija među ostalim utemeljuje svoj zahtjev za teritorijalni izlaz na otvoreno more nema nikakve pravne važnosti niti posljedica, kako za Sloveniju tako ni za Hrvatsku, jer nikad nije bio potpisan i jer je za Hrvatsku neprihvatljiv.

Dodala je da Slovenija "zajamčeno pravo neškodljivog prolaza na otvoreno more" i da to njeno pravo nikad nije bilo upitno ili ugroženo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙