FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski liberali za predsjednika izabrali Jelka Kacina

LJUBLJANA,15. listopada(Hina) - Slovenski liberalni demokrati (LDS) usubotu su na izvanrednom kongresu u ljubljanskom hotelu "Domina" zanovog predsjednika stranke izabrali nekadašnjeg ministra obrane JelkaKacina koji je mimo očekivanja već u prvom krugu glasovanja dobionatpolovičnu većinu glasova oko 400 delegata stranke iz cijeleSlovenije.
LJUBLJANA,15. listopada(Hina) - Slovenski liberalni demokrati (LDS) u subotu su na izvanrednom kongresu u ljubljanskom hotelu "Domina" za novog predsjednika stranke izabrali nekadašnjeg ministra obrane Jelka Kacina koji je mimo očekivanja već u prvom krugu glasovanja dobio natpolovičnu većinu glasova oko 400 delegata stranke iz cijele Slovenije.

Od važećih 398 glasačkih listića za Kacina ih je bilo 220. Glavni Kacinov protukandidat Ivo Vajgl, koji je u drugoj polovici prošle godini bio ministar vanjskih poslova, a sada je savjetnik za vanjsku politiku u uredu predsjendika države Janeza Drnovšeka, dobio je 133 glasa. Prije kongresa računalo se da Vajgl ima potporu Drnovšeka koji je LDS vodio do svog izbora na mjesto predsjednika države 2002. godine, te da predstavlja "meku" liniju u stranci naklonjenu suradnji sa sadašnjom vladom Janeza Janše.

Drnovšek je prisustvovao kongresu zbog čega se prijevremeno vratio sa zagrebačkog summita srednjeeuropskih predsjednika, ali izričito nije podržao nijednog kandidata.

Ukupno 45 glasova dobio je treći kandidat Jožef Školč, zagovornik vraćanja "izvornim liberalnim načelima" stranke.

Kacin najavljuje temeljitu reformu stranke koja je 12 godina vodila sve koalicijske vlade, a lani na parlamentarnim izborima kad ju je vodio dosadašnji predsjednik i nekadašnji premijer Anton Rop izgubila gotovo polovicu glasača, postavši najjačom oporbenom strankom u sadašnjem sastavu Državnog zbora (parlamentu) u kojem većinu ima desnica.

Pedesetogodišnji Kacin djelovao je kao ministar za informiranje u prvoj slovenskoj vladi pred osamostaljenje, a 1994. godine naslijedio je na mjestu ministra obrane u tadašnjoj vladi Janeza Drnovšeka sadašnjeg predsjednika vlade Janeza Janšu. Trenutačno je zastupnik u Europskom parlamentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙