FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski parlament donio zakon o proglašenju epikontintentalnog pojasa

LJUBLJANA,4. listopada 2005.(Hina) - Slovenski parlament donio je uutorak navečer velikom većinom glasova i uz potporu svihparlamentarnih stranaka zakon o proglašenju slovenskog zaštićenogekološkog i epikontinentalnog pojasa u Jadranu.
LJUBLJANA,4. listopada 2005.(Hina) - Slovenski parlament donio je u utorak navečer velikom većinom glasova i uz potporu svih parlamentarnih stranaka zakon o proglašenju slovenskog zaštićenog ekološkog i epikontinentalnog pojasa u Jadranu.

Od prisutnih 64 zastupnika za zakon su glasovala 62, jedan je bio suzdržan, a jedan protiv.

Slovenski ministar vanjskih poslova izjavio je, obrazlažući zakonski prijedlog Vlade, da će Slovenija kao prvi korak nakon što se zakon prihvati, svoj ekološki pojas u Jadranu notificirati pri glavnom tajništvu UN-a, a onda će pregovarati s Hrvatskom o južnoj granici tog pojasa.

Rupel je rekao da je Slovenija u bivšoj Jugoslaviji imala neposredan kontakt s otvorenim morem u Jadranu, da ga još uvijek ima i da joj to daje pravo na proglašenje zaštićenog pojasa u moru. Stoga se zakon, unatoč preklapanju slovenskog ekološkog pojasa s hrvatskim, ne može tumačiti kao izražavanje teritorijalnih pretenzija.

Sve su stranke izrazile uvjerenje da je zakon odlučan odgovor Hrvatskoj da se stvari oko razgraničenja na moru postave "u početnu poziciju". Rezerve u odnosu na zakon i skepsu oko njegove provedbe i bojazan da će on pogoršati odnose s Hrvatskom izrazili su samo zastupnici Aurelio Juri (Socijalni demokrati) i Jožef Školč (liberalni demokrati), no ostali zastupnici njihovih stranaka glasovali su za zakon.

Kako je u razgovoru za Slovenski radio izjavio premijer Janez Janša, novi je zakon odgovor Slovenije na "jednostrani potez Hrvatske".

"Time smo na nekonfliktan način odgovorili na jednostrani potez Hrvatske jer u zakonu jasno piše da će se Slovenija o južnoj granici svojeg pojasa dogovarati s Hrvatskom", rekao je Janša za Slovenski radio.

Janša je u razgovoru pozdravio i odluku Europske unije da počne razgovore o učlanjenju Hrvatske, dodajući da će se kroz taj proces lakše riješiti i otvoreni problemi koji postoje između dviju država jer će se Hrvatska morati prilagoditi europskim standardima.

"Hrvatska politika mora biti svjesna da se u bilo kojem parlamentu članica Europske unije s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora može dogoditi isto što se u Hrvatskom Saboru dogodilo sa sporazumom Drnovšek - Račan", rekao je Janša za Slovenski radio. Janša je dodao da je u tome važno i mišljenje slovenske javnosti, te da ne isključuje da bi se o ratifikaciji pristupnog sporazuma s Hrvatskom u Sloveniji mogao održati referendum.

"Rješenje naših spornih pitanja u obostranom je interesu", rekao je slovenski premijer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙