FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vajgl i Kacin glavni kandidati za predsjednika slovenskih liberal-demokrata

LJUBLJANA,16. rujna 2005.(Hina) - Ivo Vajgl i Jelko Kacin imaju najvišeizgleda da na mjestu predsjednika stranke naslijede sadašnjegpredsjednika slovenskih liberalnih demokrata (LDS) i nekadašnjegpremijera Antona Ropa.
LJUBLJANA,16. rujna 2005.(Hina) - Ivo Vajgl i Jelko Kacin imaju najviše izgleda da na mjestu predsjednika stranke naslijede sadašnjeg predsjednika slovenskih liberalnih demokrata (LDS) i nekadašnjeg premijera Antona Ropa.

Kako su javili slovenski mediji, Vajgl i Kacin imaju među čelnicima te stranke najviše izgleda da pobijede na kongresu koju stranku očekuje 15. listopada, kada će dosadašnji predsjednik stranke Anton Rop dati ostavku zbog poraza na lanjskim parlamentarnim izborima, a obojica su dala pristanak na kandidaturu.

Vajgl je dugo godina bio jedan od vodećih diplomata, na položaju ambasadora u više zemalja, a lani je uoči izbora prihvatio ponudu tadašnjeg premijera Ropa da preuzme ministarstvo vanjskih poslova nakon što je iz stranke udaljen Dimitrij Rupel.

Vajgl je trenutačno na dužnosti savjetnika u uredu predsjednika Janeza Drnovšeka. Jelko Kacin niz je godina jedan od najistaknutijih slovenskih političara, a obavljao je dužnost ministra obrane i ministra informiranja. Trenutačno je član Europskog parlamenta, izabran na listi svoje stranke u svibnju prošle godine.

Vajgla procjenjuju kandidatom centrističkog profila koji ne bi ulazio u prevelike konfrontacije sa sadašnjom vladom desnog centra, dok se Kacinu pripisuju namjere da stranku više izoštri u smjeru jačeg opozicijskog profila prema sadašnjoj vladi Janeza Janše.

Na kandidaturu za predsjednika LDS-a pristao je i Jožef Školč, dugogodišnji zastupnik i nekadašnji lider "omladinskog" krila u LDS-u, no njemu ne pripisuju veće mogućnosti za izbor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙