FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mlini: završio susret ribara Hrvatske obrtničke komore

MLINI, 15. listopada 2005. (Hina) - Dvodnevni deseti, jubilarni susretribara Hrvatske obrtničke komore (HOK), u organizaciji Ceha zaribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo, na kojem se okupilo okodvjesto sudionika - ribara, predstavnika Vlade i državnih institucija,završen je danas u Mlinima kraj Dubrovnika, priopćio je HOK.
MLINI, 15. listopada 2005. (Hina) - Dvodnevni deseti, jubilarni susret ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK), u organizaciji Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo, na kojem se okupilo oko dvjesto sudionika - ribara, predstavnika Vlade i državnih institucija, završen je danas u Mlinima kraj Dubrovnika, priopćio je HOK.

U zaključcima sa skupa zatraženo je od Vlade RH da hitno počne pregovore o partnerstvu u ribarstvu s EU, kako bi Hrvatski Sabor mogao donijeti Odluku o primjeni zaštićenog ekološko-ribarskog pojasa u cijelosti.

Ribari također traže uvođenje tržišne kompenzacije ribarima za ulovljenu ribu, rakove, mekušce i školjke od 14% po izdanoj fakturi.

Ističe se da ribari daju punu podršku uvođenju posebnih kartica za korištenje ribarskog dizela, ali traže i određivanje cijene za ribarsku naftu u visini 50% od maloprodajne cijene eurodisela.

Ceh za ribarstvo drži da propise u ribarstvu treba donijeti na način da budu jednostavni, jasni i primjenjivi, te u najvećoj mogućoj mjeri ujednačeni s propisima ostalih sudionika ribolova u Jadranu.

U Državnom proračunu potrebno je osigurati financijska sredstva za provedbu Vladinog programa Modela financiranja obnove i modernizacije ribolovne flote na način da on bude dostupan svim ribarima do ulaska Hrvatske u EU.

Uz ostalo, kaže se da je obrazovanje u ribarstvu potrebno je provoditi kroz srednje pomorske škole.

Traži se ukidanje naknada za privez svim plovilima koja obavljaju gospodarski ribolov, kao i izmjene Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, u dijelu omogućavanja korištenja beneficiranog staža za obrtnike ribare i ostale obrtnike koji obavljaju djelatnost u otežanim uvjetima, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙