FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umag: ribari o plavom dizelu i poticajima za ulov ribe

UMAG, 3. listopada 2005.(Hina) - Predsjednik Ceha ribara Istarskežupanije Željko Majdenić na današnjoj je konferenciji za novinare uUmagu ustvrdio kako su skupoća plavog dizela i uvođenje poticaja zaulovljenu ribu trenutačno najbitniji za ribarstvo.
UMAG, 3. listopada 2005.(Hina) - Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Željko Majdenić na današnjoj je konferenciji za novinare u Umagu ustvrdio kako su skupoća plavog dizela i uvođenje poticaja za ulovljenu ribu trenutačno najbitniji za ribarstvo.

"Teškoće u ribarstvu su sve veće i napokon ih je Vlada shvatila ozbiljno", kazao je Majdenić, osvrnuvši se na sastanak koji je u petak održan u Zagrebu između istarskih ribara te premijera Ive Sanadera sa suradnicima, na kojemu su bili i predstavnici Ceha ribara Hrvatske i Zadarske županije.

Po njegovim riječima potrošnja plavog dizela je oko 150 posto veća od stvarne potrošnje u ribarstvu i poljoprivredi, naročito zbog zlouporaba. Stoga su ribari od Vlade zatražili uspostavu reda u distribuciji i niže cijene jer, kako je rekao Majdenić, "4,48 kuna za litru je previše".

On je novinare izvijestio kako je s Vladom dogovoreno uvođenje evidencijskih kartica za svakog ribara posebno na kojoj će biti upisan ukupno odobrena svota. Na taj će način, dodao je Majdenić, svatko odgovarati za svoju količinu i potrošnju.

Ribari su nadalje od Vlade zatražili uvođenje poticaja za svu ribu iz ulova osim za malu plavu ribu, za što potpore već postoje, a njihovim uvođenjem, tvrdi Majdenić, "prvi bi se put moglo reći da su ribari koji zakonito posluju dobili stvarnu i prepoznatljivu pomoć od države".

"Procijenjeno je da bi 25 milijuna kuna za tu namjenu bilo dostatno, što je nešto više od jedan posto od ukupna novca predviđena za poticaje u mjerodavnu ministarstvu", naglasio je predsjednik Ceha ribara Istarske županije Željko Majdenić.

Dodao je kako bi se znatan dio tog novca vratio u državni proračun povećanom naplatom PDV-a i ostalih davanja jer se očekuje, kako je rekao, "da većina ribara do kraja ozakoni svoju djelatnosti kako bi mogli dobiti državne poticaje".

Upozorili smo, dodao je, premijera i suradnike "na sve češće izgrede u Savudrijskoj vali koje redovito izaziva slovenska strana te smo predložili da se to pitanje riješi arbitražom ili na međunarodnom sudu".

Na sastanku u Zagrebu bilo je govora i o proglašenju zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa u cijelosti, kazao je Majdenić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙