FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novinarka svjedočila o otkrivanju identiteta agentice CIA-e

WASHINGTON, 1. listopada 2005. (Hina) - Novinarka New York TimesaJudith Miller je, nakon gotovo tri mjeseca u zatvoru, svjedočila predvelikom porotom, nakon čega će tužitelji zaključiti može li se nekogaod dužnosnika Bijele kuće optužiti za otkrivanje identiteta tajneagentice CIA-e Valerie Plame.
WASHINGTON, 1. listopada 2005. (Hina) - Novinarka New York Timesa Judith Miller je, nakon gotovo tri mjeseca u zatvoru, svjedočila pred velikom porotom, nakon čega će tužitelji zaključiti može li se nekoga od dužnosnika Bijele kuće optužiti za otkrivanje identiteta tajne agentice CIA-e Valerie Plame.

Judith Miller provela je u zatvoru 85 dana zbog nepoštivanja suda jer je odbila otkriti tko je njezin povjerljivi izvor, premda je New York Times pisao da je riječ o Lewisu Libbyju, predstojniku ureda potpredsjednika Dicka Cheneya.

Miller je u petak pred velikom porotom svjedočila gotovo pet sati iza zatvorenih vrata, nakon što joj je, kako je rekla, njezin izvor dopustio da surađuje u istrazi tužitelja Patricka Fitzgeralda.

"Provela sam u zatvoru 85 dana zbog uvjerenja da moram sačuvati povjerljiv odnos novinara i njihovih izvora", rekla je dodajući kako se nada da će SAD donijeti zakon koji će zaštiti novinare u ovakvim slučajevima.

Tužitelj Fitzgerald misli da je svjedočenje Judith Miller ključno za istragu uloge Bijele kuće u otkrivanju imena agentice Plame, što je kažnjivo po američkom zakonu.

Identitet Valerie Plame prvi je otkrio kolumnist Robert Novak u članku u srpnju 2003., pozivajući se na dva dužnosnika Bushove administracije nakon što je njezin muž Joseph Wilson optužio administraciju da je mijenjala obavještajne podatke o Iraku prije napada na tu zemlju.

Wilson je nakon puta u Niger uoči rata u Iraku izvijestio da irački režim ne nastoji nabaviti nuklearni materijal od te zemlje. Usto, kritizirao je Busha koji je zanemario njegova otkrića.

Muž Valerie Plame tvrdio je da je otkrivanje njezina imena osveta za njegovu kritiku Bushove iračke politike.

Osim Libbyja u istragu je upleten i Karl Rove, jedan od najvažnjih Bushovih savjetnika. Novinar tjednika Time Matthew Cooper nedavno je svjedočio da je Rove s njim razgovarao o Valerie Plame u srpnju 2003. premda mu nije izravno otkrio njezino ime.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙