FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Burns: Dužnosnici u Beogradu vjeruju u predaju ili uhićenje Mladića i Karadžića

BEOGRAD,14. listopada(Hina) - Na putu Srbije i Crne Gore premapoboljšanju odnosa sa SAD, NATO-om i Europom stoje dva pojedinca,odbjegli haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić, rekao je upetak na kraju svog posjeta Beogradu američki podtajnik za političkapitanja Nicholas Burns dodavši da su svi sugovornici u Beograduizrazili uvjerenje da će Mladić i Karadžić predati ili biti uhićeni.
BEOGRAD,14. listopada(Hina) - Na putu Srbije i Crne Gore prema poboljšanju odnosa sa SAD, NATO-om i Europom stoje dva pojedinca, odbjegli haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić, rekao je u petak na kraju svog posjeta Beogradu američki podtajnik za politička pitanja Nicholas Burns dodavši da su svi sugovornici u Beogradu izrazili uvjerenje da će Mladić i Karadžić predati ili biti uhićeni.

"Vrlo smo razočarani što general Ratko Mladić nije u Haagu i što je Radovan Karadžić još u bijegu. Ta dva pojedinca stoje na putu napretka Srbije i razvoja odnosa s SAD, NATO-om i Europom", kazao je Burns novinarima, dodajući da je svim dužnosnicima s kojima je u Beogradu razgovarao jasno prenio čvrst stav međunarodne zajednice da "te dvije osobe koje su očito počinile ratne zločine trebaju trebaju za svoja djela odgovarati u Den Haagu".

Pitanje ratnih zločina i Kosova su dva najvažnija izazova za daljnji razvoj odnosa sa SAD i "ulogu lidera koju Srbija prirodno ima u regiji", kazao je Burns.

Burns je dodao da bi bilo dobro kad bi od političkih lidera "dolazili dosljedni javni pozivi da se optuženi predaju", te ponovio da "SAD neće podržati članstvo Srbije u programu 'Partnerstvo za mir' sve dok Ratko Mladić ne bude uhićen".

Američki državni podtajnik je u Beogradu o problemu Kosova i suradnje s Haškim sudom razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem, premijerima Srbije i Crne Gore Vojislavom Koštunicom i Milom Đukanovićem, a u petak poslijepodne nenajavljeno je posjetio i Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu, gdje je sucima tog suda i tužitelju za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću i njegovim zamjenicima čestitao na "izvanrednom poslu kojega obavljaju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙