FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH će sama kontrolirati svoj zračni prostor

SARAJEVO,10. listopada 2005.(Hina) - Bosna i Hercegovina od 2008.godine preuzet će u cijelosti nadzor nad svojim zračnim prostorom kojise sada obavlja u suradnji s kontrolama leta u Zagrebu i Beogradu,najavio je u ponedjeljak u Sarajevu ministar transporta i komunikacijaBiH Branko Dokić.
SARAJEVO,10. listopada 2005.(Hina) - Bosna i Hercegovina od 2008. godine preuzet će u cijelosti nadzor nad svojim zračnim prostorom koji se sada obavlja u suradnji s kontrolama leta u Zagrebu i Beogradu, najavio je u ponedjeljak u Sarajevu ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić.

On je na konferenciji za novinstvo kazao da će u naredne tri godine uz pomoć kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 12 milijuna eura biti nabavljena sva potrebna oprema kako bi BiH bila u stanju samostalno kontrolirati civilni zračni promet a time i prikupljati značajne pristojbe koje se naplaćuju od preleta zrakoplova iznad njezina teritorija.

Hrvatska kontrola zračnog prometa (CCL) od 1997. godine nadzire cjelokupni donji zračni prostor iznad BiH kao i zapadni dio gornjeg prostora dok istočni nadzire Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

Entitetske agencije u BiH za to su vrijeme nadzirale samo prilaze zračnim lukama u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

Direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica izjavio je da je na ime preleta zrakoplova iznad te zemlje od 1998. godine naplaćeno gotovo 45 milijuna dolara no vlastima BiH od toga je pripalo tek oko 25 posto dok je ostatak novca otišao u Zagreb odnosno Beograd na ime pruženih usluga.

"Kada 2008. godine uspostavimo svoju kontrolu letenja, godišnje ćemo prikupljati između 15 i 18 milijuna dolara", kazao je Ratkovica.

Preuzimanje kontrole vlastitog zračnog prostora dio je strategije razvitka i kontrole zračnog prometa što ju je prošlog tjedna usvojilo Vijeće ministara BiH.

U provedbi ove strategije vlastima BiH potporu će pružati EUROCONTROL i američka Agencija za konzultantsku podršku (TDA).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙