FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor prihvatio izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi

ZAGREB,14. listopada 2005.(Hina) - U nastavku zasjedanja Hrvatskogsabora, nakon stanke, prihvaćene su izmjene Zakona o lokalnoj(područnoj) upravi i samoupravi, za koje je glasovalo 78 zastupnika,pet ih je bilo protiv, a šest suzdržano.
ZAGREB,14. listopada 2005.(Hina) - U nastavku zasjedanja Hrvatskog sabora, nakon stanke, prihvaćene su izmjene Zakona o lokalnoj (područnoj) upravi i samoupravi, za koje je glasovalo 78 zastupnika, pet ih je bilo protiv, a šest suzdržano.

Iako se činilo da vladajuća većina u Hrvatskom saboru neće uspjeti prikupiti natpolovičnu većinu od 77 glasova, potrebnu za donošenje izmjena Zakona o lokalnoj (područnoj) upravi i samoupravi, izmjene su prihvaćene uz pomoć dijela SDP-ovih zastupnika.

Naime, zastupnici Hrvastke stranke umirovljenika (HSU) popodne su najavili da ne će dići ruke za izmjene Zakona o lokalnoj (područnoj) upravi i samoupravi, jer Vlada odbija prihvatiti HSU-ov amandman po kojemu pročelnici ne bi smjeli biti i članovi poglavarstava.

Iako je postojala mogućnost da zbog protivljenja HSU-ovaca većinski HDZ ne će prikupiti dostatno glasova za izmjene, dio SDP-ovih zastupnika podupro je Vladin prijedlog.

Izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi uvodi se kategorija velikog grada za županijska središta i gradove s više od 35 tisuća stanovnika, a sve će općine ubuduće, bez obzira na broj stanovnika, moći osnivati poglavarstva.

Također saborski zastupnici složili su se da se pravo na dobit od sedam posto Ininih dionica braniteljima i članovima njihovih obitelji priznaje od trenutka prijenosa dionica u Fond hrvatskih branitelja, a odbačen je SDP-ov prijedlog da im se dobit dodijeli od vremena kad je Fond osnovan, u lipnju prošle godine.

Prihvaćeno je Izvješće o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište ove godine.

Na zahtjev nekih klubova u Hrvatskom saboru je određena stanka kako bi se klubovi savjetovali o prijedlogu Odbora za informatizaciju i medije o imenovanju novih pet članova Programskog vijeća HRT-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙