FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 7. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske
ZAGREB, 7. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - U povodu 8. listopada - Dana neovisnosti Republike Hrvatske Hrvatski sabor održao je danas svečanu sjednicu, na kojoj je predsjednik Sabora Vladimir Šeks podsjetio na događaje prije četrnaest godina, kad je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku kojom je Republika Hrvatska raskinula državno-pravne sveze s bivšom SFRJ. "Taj je dan jedan je od najvećih i najznačajnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti, tada je započeo povijesni hod Hrvatske i ispunjavanje stoljetnog sna hrvatskog naroda o samostalnoj državi u srcu Europe kojoj oduvijek pripadamo", rekao je Šeks. Svečanosti u Hrvatskom saboru nazočni su bili najviši predstavnici hrvatskoga političkog, gospodarskog, pravosudnog, vjerskog i kulturnog života te predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

ZAGREB - Službeno otvaranje pristupnih pregovora s EU izuzetan je događaj, a po svojim dalekosežnim učincima na budućnost Hrvatske ravan je njezinu međunarodnom priznanju, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks na današnjoj, svečanoj sjednici u povodu Dana neovisnosti, 8. listopada. Odluka Vijeća ministara EU o otvaranju pristupnih pregovora između Hrvatske i EU potvrda je političke zrelosti i odgovornosti Hrvatske u ispunjenu političkih i gospodarskih kriterija EU, istaknuo je Šeks. No, dodao je da će Hrvatska nastaviti provoditi unutarnje reforme, te da početak pregovora znači nastavak sveobuhvatnih društvenih, političkih i gospodarskih reformi u cilju stvaranja Hrvatske kao suvremene, prosperitetne i bogate zemlje. Primarni interes prioritetno je usmjeren na podizanje životnog standarda svih naših građana, kazao je Šeks.

ZAGREB - Zbog slučaja splitskog novinara i bivšeg urednika "Slobodne Dalmacije" Josipa Jovića, koji je jučer uhićen da bi bio izručen Haaškom sudu, Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva danas je za 17 sati sazvao izvanrednu sjednicu. Predsjednik HND-a Dragutin Lučić izjavio je Hini kako je danas o slučaju Jović razgovarao s podtajnikom Međunarodne federacije novinara Oliverom Money Kyrleom, a već ranije je o tome izvijestio i glavnog tajnika Međunarodne federacije novinara Aidana Whitea te predsjednika europske federacije novinara Arnea Koeniga, zatraživši njihovu interpretaciju cijelog slučaja.

ZAGREB - Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa na svojoj petoj sjednici raspravljalo je o temeljnim pitanjima pravopisne norme, izvijestio je akademik Radoslav Katičić, predsjednik Vijeća. Vijeće je na sjednici 6. listopada raspravljalo i o nastavnom jeziku na hrvatskim visokoškolskim ustanovama, i pristupilo izradbi prijedloga za zakonsku regulativu toga predmeta koji će podastrijeti Ministarstvu. Razmotreni su prvi nacrti i zaključeno je da se, pošto se razmotri kako je to riješeno u zakonodavstvu drugih europskih država, na idućoj sjednici pokuša doći do konačnoga teksta, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Četvorica nepoznatih naoružanih razbojnika opljačkali su jutros oko 9,15 sati poslovnicu Zagrebačke banke u naselju Drvinje, i u bijegu ranili zaštitara Hrvatske pošte koja se nalazi u neposrednoj blizini opljačkane banke, doznaje se u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Naime, zaštitar je izašao iz pošte u trenutku kada su iz banke izašli razbojnici koji su ga, vidjevši, ranili. Policija je odmah nakon pljačke blokirala taj dio Trešnjevke, a iznad zapadnog dijela nadlijeće policijski helikopter. Za sada se ne zna koliko su novca pljačkaši odnijeli, niti kakve su ozljede ranjenog zaštitara poslovnice Hrvatske pošte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙