FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove najviše razine cijena europskih dionica u zadnje tri i pol godine

LONDON,FRANKFURT, 3. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su zabilježile nove najviše razine u zadnje trii pol godine, potpomognute pozitivnim podacima o proizvodnimaktivnostima u eurozoni te vijestima o spajanjima kompanija inagađanjima oko toga.
LONDON,FRANKFURT, 3. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su zabilježile nove najviše razine u zadnje tri i pol godine, potpomognute pozitivnim podacima o proizvodnim aktivnostima u eurozoni te vijestima o spajanjima kompanija i nagađanjima oko toga.

Londonski Ftse indeks do podneva je porastao gotovo 0,5 posto, na 5.503 boda. Frankfurtski DAX indeks osnažio je približno toliko, dosegnuvši 5.066 bodova.

Poticaj europskim dionicama dali su ohrabrujući podaci o proizvodnim aktivnostima u eurozoni u prošlom mjesecu.

"Rujanski pokazatelj aktivnosti u proizvodnji pokazao je značajno veće nego se očekivalo poboljšanje širom eurozone, pokazujući da podrška proizvođačima stiže od slabijeg eura a relativno zdraviji globalni rast trenutno nadjačava učinak visokih cijena nafte", kazao je analitičar Howard Archer pri Global Insight u Londonu.

Britanska farmaceutska grupa Boots Group zabilježila je rast cijena dionica od 7,5 posto a dionice Alliance UniChema poskupjele su 3,7 posto nakon što su objavili da će se udružiti i stvoriti diva u industriji proizvoda za zdravlje i ljepotu, čiji će godišnji prihodi od prodaje premašivati 13 milijardi funta te širom svijeta imati mrežu od 2.600 trgovina.

Na strani dobitnika bio je i švicarski prehrambeni div Nestle, čije su dionice ojačale nešto više od jedan posto nakon što im je investicijski rejting podigla brokerska kuća UBS.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je pak 0,36 posto, spustivši se na 13.525 bodova, pod utjecajem slabijeg od očekivanja rasta poslovnog povjerenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙