FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica ispod najviših razina u 40 mjeseci

LONDON,FRANKFURT, 27. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica spustile su se u utorak s najviših razina u zadnjih 40 mjesecinakon što je američka središnja banka Fed dala naslutiti daljnjezaoštravanje monetarne politike, no njihov su pad ograničili dobitciostvareni u energetskom sektoru uslijed rasta cijena nafte.
LONDON,FRANKFURT, 27. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica spustile su se u utorak s najviših razina u zadnjih 40 mjeseci nakon što je američka središnja banka Fed dala naslutiti daljnje zaoštravanje monetarne politike, no njihov su pad ograničili dobitci ostvareni u energetskom sektoru uslijed rasta cijena nafte.

Londonski Ftse indeks do podneva je bio na ograničenom dobitku od 0,06 posto, dosegnuvši 5.456 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je pak 0,4 posto, spustivši se na 4.977 bodova.

Dobitnike u energetskom sektoru predvodili su BP i Royal Dutch Shell, čije su dionice redom ojačale za 1,5 posto, nakon što su cijene nafte ostale čvrsto iznad 65 dolara po barelu. Poticaj njihovu jačanju dao je i JP Morgan, podigavši investicijski rejting za dionice obiju kompanija koje su ujedno najzaslužnije za dobitke Ftse indeksa.

Pozornost ulagača zadržala se na makroekonomskom planu nakon što su vodeći dužnosnici američke središnje banke izrazili pojačanu zabrinutost glede jačanja inflatornih pritisaka, izazvavši zabrinutosti glede novih povećanja kamatnih stopa u vrijeme kada rast u najvećem svjetskom gospodarstvu pokazuje znakove usporavanja.

"Takvi komentari iz Fed-a potvrđuju naše stajalište da je Fed u ovom vremenskom trenutku više zabrinut zbog inflacije nego radi posustalog rasta", kazao je Astrid Frey iz Sarasina, predviđajući daljnji rast kamatnih stopa prije kraja godine unatoč tome što će podatak o povjerenju potrošača vjerojatno pokazati oštar pad.

Na strani gubitnika bio je i njemački tehnološki div Siemens nakon što je njemački list Handelsblatt objavio da bi kompanija mogla pretrpjeti gubitke zbog svoje akvizicije VA Technology.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,62 posto, na 13.310 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙