FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haški sud požuruje izvršenje naloga za uhićenje Josipa Jovića

DEN HAAG/ZAGREB,5. listopada(Hina) - Haški sud (ICTY) očekuje da ćehrvatske vlasti ubrzo provesti nalog za uhićenje i predaju novinaraJosipa Jovića kako bi se on u Haagu izjasnio o krivnji prema optužniciza nepoštivanje suda, izjavio je u srijedu glasnogovornik ICTY-a.
DEN HAAG/ZAGREB,5. listopada(Hina) - Haški sud (ICTY) očekuje da će hrvatske vlasti ubrzo provesti nalog za uhićenje i predaju novinara Josipa Jovića kako bi se on u Haagu izjasnio o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda, izjavio je u srijedu glasnogovornik ICTY-a.

"Prošlo je tjedan dana otkako je izdan nalog za uhićenje i predaju Jovića. S hrvatskim smo vlastima raspravljali o tom pitanju i pozvali ih na njegovo brzo rješavanje. Očekujemo da će se to dogoditi i nadamo se njegovu prebacivanju u Haag kako bi se izjasnio o krivnji", rekao je glasnogovornik Jim Landale u telefonskom razgovoru iz Haaga.

Novinar "Slobodne Dalmacije" Josip Jović, optužen 9. rujna za nepoštivanje suda zbog objave imena i iskaza zaštićenog haškog svjedoka, nije se pojavio u Haagu 26. rujna kada ICTY zakazao njegovo izjašnjavanje o krivnji, pa je dva dana kasnije izdan nalog za njegovo uhićenje.

"Odbiti pojavljivanje pred sudom kada je to naloženo, za ICTY predstavlja ozbiljan prekršaj", kazao je Landale objašnjavajući razloge izdavanja naloga za uhićenje.

Nalog izdan 28. rujna, putovao je diplomatskom poštom a ne kako je uobičajeno preko Ureda ICTY-a u Zagrebu, pa je u Ministarstvu pravosuđa primljen tek u ponedjeljak 3. listopada, kada je i proslijeđen Županijskom sudu u Splitu.

"Ministarstvo je u ponedjeljak popodne zaprimilo nalog i odmah ga proslijedilo Županijskom sudu u Splitu. Predmet je sada u nadležnosti suda koji postupa po Ustavnom zakonu o suradnji s ICTY-em i po rokovima predviđenim tim zakonom", kazao je pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić u telefonskom razgovoru.

Prema zakonu bi istražni sudac županijskog suda u roku od tri dana trebao donijeti odluku o uhidbenom nalogu, nakon čega izvanraspravno vijeće suda treba odlučiti o zahtjevu za predaju optuženog. Žalba na odluku Županijskog suda podnosi se Vrhovnom sudu, čije je odluka konačna.

Očekuje se da bi postupak pred sudom u Splitu trebao bi trajati desetak dana, a ukoliko bude podnesena žalba, oko tri tjedna.

Jović i njegov odvjetnik Krešimir Krsnik ranije su najavili će koristiti sve pravne lijekove predviđene Ustavnim zakonom.

"Mora se poštivati procedura i rokovi predviđeni Ustavnim zakonom. To je Haškom sudu poznato", kazao je pomoćnik ministrice.

Glasnogovornica Županijskog suda u Splitu Marica Šćepanović rekla je da se kod Jovića radi o tajnom postupku koji ne može komentirati, te dodala da će javnost biti pravodobno izviještena o odluci.

"Svi žele da to pitanje bude riješeno. Mi pozivamo da se to učini u razumnom roku kako bi mogli krenuti dalje", kazao je Landale.

Sudsko vijeće ICTY-a koje vodi postupak protiv hrvatskih novinara optuženih za nepoštivanje suda, treba odlučiti o prijedlogu Tužiteljstva od 20. rujna o spajanju postupaka protiv Josipa Jovića, s onim protiv direktora Hrvatskog slova Stjepana Šešelja, te bivšeg i sadašnjeg urednika tog tjednika Domagoja Margetića i Marijana Križića.

Branitelji sve četvorice u podnescima su se usprotivili zahtjevu Tužiteljstva za zajedničko suđenje i prijedlogu zajedničke optužnice a odluka sudskog vijeća očekuje se uskoro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙